Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Stamceller blev nytt luftrör

En 30-årig kvinna från Colombia har fått ett nytt luftrör tillverkat av sina egna stamceller. Ingreppet gjordes i Spanien och är det första i sitt slag i världen.

Annons:

30-åriga Claudia Castillos luftvägar var allvarligt skadade sedan hon drabbats av tuberkulos. Nu har hon fått ett nytt luftrör som gör att hon kan leva ett normalt liv. Ingreppet gjordes på Hospital Clínic de Barcelona tidigare i år, rapporterar BBC.

Kirurgerna utgick från ett luftrör som donerats av en avliden person. Det behandlades med enzymer och kemikalier till dess att bara själva proteinstrukturen återstod. Sedan preparerades det med stamceller från Claudia Castillo själv. 

Genom det speciella tillvägagångssättet lurade kirurgerna Claudia Castillos kropp att acceptera det nya luftröret som sitt eget. Fyra månader efter ingreppet uppträder det som om det alltid suttit där. Claudia Castillo har inte behövt ta några mediciner för att motverka avstötning.

Detaljerna om den lyckade operationen presenteras i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Lancet.

Läs mer:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler