Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Åklagare hotar med åtal för att skriva ut p-piller till unga

Åklagare hotar med åtal för att skriva ut p-piller till unga Bild: Foto: Photos.com

Åklagare hotar med åtal för att skriva ut p-piller till unga

En åklagare i Gävle är beredd att åtala den som skriver ut preventivmedel till flickor under 15 år för medhjälp till våldtäkt. Nu efterlyser vården riktlinjer i frågan.

Annons:

Bör man skriva ut preventivmedel till sexuellt aktiva flickor under 15 år för att skydda dem mot oönskad graviditet, eller bör man avstå för att inte uppmuntra underåriga att ha sex?

Frågan har fått en ny dimension sedan den nya sexualbrottslagen kom 2005. Enligt lagen är sex med en person under 15 år alltid ett övergrepp, även vid samtycke till sex.

Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand i Gävle har på ett möte med personal vid länets ungdomsmottagningarna meddelat att han inte skulle tveka att åtala den som skriver ut p-piller till någon under 15 år för medhjälp till våldtäkt.

– Jag läser lagen. Den som främjar ett brott är medansvarig och den som delar ut preventivmedel till en underårig underlättar ju för gärningsmannen att fortsätta med övergreppen, säger Mikael Hammarstrand.

Ingmarie Andersson, barnmorska på ungdomsmottagningen i Bollnäs, berättar att mötet med åklagaren skapat stor oro.

– Man gick till jobbet med ont i magen ett tag, men sedan måste man ändå landa i verkligheten.

Flickor under 15 år uppmanas att vänta med sex, men av medicinska och sociala skäl. Om flickan ändå vill ha sex och har en kärleksrelation med en pojke i ungefär samma ålder, så skriver ungdomsmottagningen i Bollnäs ändå ut p-piller sedan flickan träffat läkare eller verksamhetschefen konsulterats, förklarar hon.

– Det måste man göra. Vi måste använda sunt förnuft. Det är inte bra om flickorna blir gravida heller.

Eva Wendt, barnmorska och ordförande i Föreningen för Sveriges ungdomsmottagningar, FSUM, berättar att vissa barnmorskor nu vägrar att skriva ut p-piller till flickor under 15 på grund av det oklara rättsläget.

– Andra ungdomsmottagningar har en verksamhetschef som förbjuder det, men man fortsätter ändå.

Kräver tydliga riktlinjer i frågan
FSUM planerar nu att tillsammans med Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG, Svenska barnmorskeförbundet och Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, skriva till Socialstyrelsen och begära riktlinjer i frågan.

– Det måste finnas en tydlighet. Lagen måste ändras, eller så måste vi få förtydligat hur vi ska tolka lagen, säger Lena Marions, överläkare vid kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och ordförande i arbetsgruppen för tonårsgynekologi inom SFOG. SFOG har redan uppvaktat både socialdepartementet och Socialstyrelsen i frågan.

– Folk har blivit uppskrämda av det här. Ingen vill jobba under de här omständigheterna, säger Lena Marions, och berättar att olika ungdomsmottagningar har olika sätt att ta sig runt problemet.

– Det har blivit väldigt vanligt att p-piller skrivs ut på grund av mensvärk. Vi har också sett att man inför olika typer av regler, som att man kräver intyg från föräldrarna eller regelmässigt anmäler till socialtjänsten om en ung flicka vill ha preventivmedel.

”Som att förbjuda kondomer”
Både Eva Wendt och Lena Marions understryker att det handlar om en relativt liten grupp, men de anser att det ändå är viktigt att lagen inte får fel effekt.

– Lagen är tänkt att skydda unga flickor, men nu kan den i stället leda till att flickorna får ett sämre omhändertagande. När de kommer till oss är de ju redan sexuellt aktiva, säger Lena Marions.

Hon har bjudit in åklagaren Mikael Hammarstrand till en diskussion under SFOG-veckan i augusti.

– Han står fast vid att han skulle åtala den som skriver ut p-piller till underåriga. Då borde det ju även vara olagligt att sälja kondomer till personer under 15. Det kanske blir nästa steg?

Relaterat material
Fackförbundens ordföranden kritiska mot åklagarutspel
P-piller till unga flickor ska utredas av Socialstyrelsen

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler