Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Sockerärtor bakom magsjuka

Livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet har nu utrett utbrottet av shigella tidigare under sommaren.

Annons:

Redan tidigare misstänkte Livsmedelsverket att det var sockerärtor från Kenya som orsakade flera fall av shigellainfektion i slutet av maj och i början av juni. Ungefär 50 personer drabbades då av magsjuka orsakad av bakterien Shigella dysenteriae.

Myndigheterna har inte kunnat identifiera vilka partier av livsmedel som orsakade utbrottet, men uppger nu ändå att allt talar för att det var kenyanska sockerärtor som låg bakom.

– Vi kommer att fortsätta en redan påbörjad diskussion med de stora frukt- och grönsaksgrossisterna om vilka möjligheter som finns att förhindra att sådana här utbrott upprepas, säger Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare på Livmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Relaterat material
Shigella låg bakom magsjuka

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler