Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bättre rutiner mot bristningar gav stora vårdbesparingar

SFOG-veckan På kvinnokliniken vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping tror man sig kunna spara nästan 700 000 kronor per år genom att minska antalet sfinkterrupturer vid förlossningar.

Annons:

Andelen kvinnor som drabbas av svår bristning, eller sfinkterruptur, vid förlossning har ökat sedan 1980-talet och är i dag uppe i runt 4 procent.

På Vrinnevisjukhuset i Norrköping började man hösten 2007 att målmedvetet arbeta för att få ner siffrorna över kvinnor som drabbas av bristningar. Då låg man ungefär på riksgenomsnitt.

Arbetet leddes av en arbetsgrupp med tre barnmorskor, två förlossningsläkare och en undersköterska. Som inspiration tittade man på hur kvinnokliniken vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping arbetat med samma problemområde.

Genom framförallt förbättrat perinealskydd under normal förlossning och bättre samarbete vid förlossning med sugklocka har man nu på Vrinnevisjukhuset minskat andelen svåra bristningar till 2 procent.

Förutom minskat lidande för patienterna, beräknar arbetsgruppen att kliniken sparar 15 000 kronor i direkta sjukvårdskostnader för varje sfinkterruptur som undvikits. Utslaget på ett år innebär det att kliniken totalt kan spara runt 675 000 kronor.

Resultaten presenteras på den pågående SFOG-veckan i Norrköping.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler