Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Mindre bruk av östrogen kan ha gett mindre bröstcancer

Insjuknandet i bröstcancer minskar bland äldre kvinnor i Sverige, enligt en svensk studie. Forskarna kopplar minskningen till att färre använder hormonbehandling mot klimakteriebesvär.

Annons:

Tidigare har studier från bland annat USA och England har visat att minskad användning av hormonersättning har följts av färre bröstcancerfall. Nu har Mats Lambe, forskare vid Karolinska institutet i Solna, och medarbetare från flera regionala onkologiska centra studerat kopplingen i Sverige.

De har undersökt insjuknandet i bröstcancer mellan 1997 och 2007, då användningen av hormonersättningspreparat, HRT, minskade. Andelen kvinnor i åldersgruppen 50 till 59 år som använde sådana preparat föll från 36 procent år 1999 till 27 procent 2002 och vidare till 9 procent år 2007.

Incidensen av bröstcancer hos kvinnor 50 år och äldre ökade mellan år 1997 och 2003. Från 2003 till 2007 sågs en klar nedgång i förekomsten av nya bröstcancerfall men bara i åldersgruppen 50 till 59 år, den åldersgrupp som oftast använt HRT och där bruket minskat kraftigast.

– Vår studie kan visserligen inte bevisa att minskad användning av hormonersättningspreparat är orsaken till denna glädjande nedgång i bröstcancer, men vi kan samtidigt inte finna någon annan sannolik förklaring till detta, säger Mats Lambe till Upsala Nya Tidning.   

Forskarna anser inte att minskningen av bröstcancer bland 50- till 59-åringarna kan förklaras av förändrade registreringsrutiner eller en minskad användning av mammografi.

De skriver att resultaten ger ytterligare stöd för att bruket av hormonersättningspreparat för att lindra övergångsbesvär har påverkat förekomsten av bröstcancer hos äldre kvinnor.

Studien är gjord i samarbete med Läkemedelsverket.

Läs abstract till studien:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler