Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Skånska politiker klubbade sammanslagning av sjukhus

Det blir ett skånskt storsjukhus. Det beslutade regionfullmäktige på förmiddagen i dag, tisdag. Men Läkarförbundet är kritiskt. – Vi stödjer inte det här, säger förbundets representant Lars Nevander.

Annons:

Enligt Lars Nevander, ordförande i Mellersta Skånes läkareförening samt Läkarförbundets representant i de förhandlingar som förekommit, motsätter sig Läkarförbundet sammanslagningen av flera skäl.

– Det främsta är att vi inte tror på den här typen av stordrift. 95 procent av all vård vid dessa två sjukhus utgörs av bassjukvård och vad gäller den typen av vård så tror vi inte på den storskalighet som en sammanslagning skulle innebära. Det blir en löpande band-princip som inga företagsekonomer tror på längre och som till och med bilindustrin har börjat överge.

Och i fredags, den 20 november, brakade MBL-förhandlingarna mellan Läkarförbundet och regionen samman.

Enligt Lars Nevander är det framför allt erfarenheterna från Göteborg och Stockholm, där Sahlgrenska universitetssjukhuset respektive Karolinska universitetssjukhuset bildades för ett antal år sedan, som talar emot.

– Sammanslagningarna där resulterade i två års kaos och att man förlorade i både kapacitet och kompetens. Några större besparingar blev det inte heller, snarare tvärtom. Kvaliteten på vården försämrades. I Göteborg kunde Socialstyrelsen till och med att se det i form av att antalet komplikationer blev fler och att dödligheten i höftledsoperationer ökade kraftigt, säger Lars Nevander.

Inte ens namnet på det tilltänkta storsjukhuset – Skånes universitetssjukhus – faller Läkarförbundet på läppen.

– Det är helt obegripligt hur man kan förstöra de varumärken som Lund eller Malmö är internationellt. Självfallet blir det mycket svårare att få internationella anslag när man som forskare söker under ett namn som ingen hört talas om tidigare, säger Lars Nevander.

Sören Olofsson, regiondirektör för Region Skåne, håller inte med.

– Lars Nevander brukar vara mycket kritisk – till allt. Jag upplever det inte alls som om att det finns ett stort motstånd. Tvärtom har jag mött många olika åsikter varav många är positiva. Men jag respekterar naturligtvis läkarföreningens ställningstagande, även om jag naturligtvis tycker att det är tråkigt att vi är oeniga. Och jag delar inte alls hans åsikter om resultatet av sammanslagningarna i Göteborg och Stockholm. Jag tror tvärtom att de flesta är nöjda där och ser fördelarna med ett sådant samgående.

Regionfullmäktige antog också förslaget om att skapa Universitetsmedicinskt centrum Skåne, där tanken är att slå samman forskningen vid de två sjukhusen till en enda enhet.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler