Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Hjärtvänligt margarin utan effekt mot nya hjärtinfarkter

ESC 2010 Margarin berikat med omega 3-fettsyror skyddade inte hjärtinfarktpatienter mot ytterligare infarkter, enligt en ny studie.

Annons:

Det finns belägg för att ökat intag av omega 3-fettsyror skulle kunna minska risken för hjärt-kärlsjukdom, enligt nederländska forskare bakom en ny studie.

Det har nu undersökt huruvida margarin som berikats med sådana fettsyror kan skydda hjärtinfarktpatienter mot nya infarkter.

Totalt ingick 4 837 deltagare mellan 60 och 80. De hade samtliga drabbats av hjärtinfarkt upp till tio år innan studien startade och stod på optimal läkemedelsbehandling mot höga blodfetter, högt blodtryck och blodproppar.

Men efter mer än tre års uppföljning fanns inget som tydde på att patienter som lottats till någon av tre typer av berikade margariner hade drabbats av nya hjärtinfarkter eller andra hjärt-kärlrelaterade händelser i mindre utsträckning än dem som lottats till att äta ett placebomargarin utan tillsatt omega 3.

Studien, som presenteras på den pågående hjärtkongressen ESC i Stockholm och samtidigt publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine, har finansierats av företaget Unilever.

I ett uttalande, som nyhetstjänsten Medpagetoday tagit del av, anser Unilever att de negativa resultaten i studien är överraskande och möjligen skulle kunna bero på att doserna av omega 3 som studerats var allt för låga eller att förekomsten av allvarliga kardiovaskulära händelser generellt var lägre i den aktuella studien än i tidigare studier.

Läs abstract till studien i New England Journal of Medicine:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler