Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Register lovar primärvården bättre samordning

Tongångarna var oväntat positiva från 15 vårdcentraler som gett sig i kast med en mardröm för många i primär­vården: att rapportera till en rad register. Men flera efterlyste bättre samordning av registren – och de verkar bli bönhörda.

Annons:

Att kvalitetsregister är en het fråga gick inte att ta miste på när personal från 15 vårdcentraler samlades i Örebro den 11 oktober för att utbyta erfarenheter. Som deltagare i projektet Utveckling av nationella kvalitetsregister i primärvården­ har de under året testat att rapportera till flera av de nationella register som rör deras patienter, sju stycken i nuläget.

En uppfattning inom primärvården är att all tid som läggs ned på att mata in data mest gynnar av dem som arbetar med informationen i registren, snarare än personalen i primärvården. En fråga som hamnade i fokus på mötet var att vårdcentralerna måste få något tillbaka.

Även om uttag av registerdata om de egna patienterna kan ge ett kvitto på hur vården funge­rar, är det inte helt enkelt. Vindeln hälsocentral i Västerbotten har i många år rapporterat till diabetesregistret, men har aldrig tagit data om de egna patienterna, berättade läkaren Roger Jonsson vid träffen.

– Det tar mycket resurser och är svårt att få till. Man måste nog jobba in det i verksamheten­ så att det går per automatik.

Många tyckte att registren­ haft positiva effekter, som att de gett bättre struktur på vardagsarbetet. Kanske mest positiv var personalen på det enda stället som gett sig i kast med alla sju registren på en gång.

– Vi kunde inte välja. Nej, skämt åsido ville vi se vilka register vi kunde ha nytta av. Och än så länge har vi inte avfärdat något, även om det är ett par som vi ännu bara nosat på, sade Mikael Fredlander, sjukgymnast och verksamhetsutvecklare på Hälsocentralen Tre Älvar i Västerbotten.

Trots att många ser rapporte­ring till flera register som en orim­lighet, har personalen på Tre Älvar tagit emot sju register samtidigt med öppna famnen. I en medarbetarenkät tyckte 70 procent att registren varit till nytta.

– Vi blev lite chockade. Men det beror nog på att vi lyft fram nyttoperspektivet och inte hetsat fram. Om man inte tyckt att registreringen gör nytta så har vi sagt att det är bättre att avstå, berättade Mikael Fredlander.

Många tyckte att registren fungerat som bra check­listor, för att se att ingen fråga missats under mottagnings­besöket. Inte minst när registreringen gjordes direkt tillsammans med patienten.

– När vi ställde mer strukturerade frågor visade det sig att vi kanske trodde att vi kände våra patienter­ mer än vi egent­ligen gjorde, berättade Marianne­ Undvall, vårdenhetschef vid Hälsocentralen Linden i Gävleborgs län.

Sam­tidigt hade många stött på problem.

– I grunden har vi en positiv inställning till register, men det har varit mycket mer tungrott än vi kunde tro, sade Fredrik Pellmé, läkare på Vårdcentralen Tjörn
i Västra Götaland.

Han betonade att registren måste samordnas för att man ska mäkta med att rapportera.

– Annars får de nog svårt att vinna mark i primärvården.

Registerrepresentanterna tog till sig av kritiken. ”Vi är skyldiga att sam­arbeta mer” sade en, och ”automatisk över­föring mellan registren är framtidens melodi” utbrast en annan.

De har nu beslutat att ta fram liknande variabler för alla register, så att exempelvis rökning efterfrågas på samma sätt.

Primärvärden kan rapportera till åtta register:

· Diabetesregistret, NDR
· Rikssvikt, för hjärtsviktspatienter
· Riks-KOL
· Rikssår
· Senior Alert
· Svenska demensregistret
· Palliativregistret
· Nationella astmaregistret  (har ej startat än)

Kommentarer