Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Skyddseffekt av malariavaccin håller i sig i 15 månader

Barn kan nästan halvera risken att bli drabbade av malaria under mer än ett år efter att de fått en av de mest lovande vaccinkandidaterna mot sjukdomen, enligt en ny studie.

Annons:

Det är ett internationellt forskarlag som utvärderat malariavaccinet RTS,S/AS01E på barn i Tanzania och Kenya.

Slutsatsen är att vaccinet minskar risken för att barnen drabbas av den svåra formen av malaria med 45,8 procent. Resultaten gäller vid en uppföljning 15 månader efter att barnen fått den första dosen.

För två år sedan visade samma forskarlag att barnen hade 53 procents skydd åtta månader efter första dosen. De nya resultaten visar alltså att vaccineffekten i stort sett står sig i ytterligare sju månader.

Forskarna anser att vaccinet har potential att bli en lovande folkhälsointervention mot barnmalaria. Samtidigt påpekar de att fynden behöver upprepas i studier på barn som även har andra infektioner och i områden med varierande spridning av malaria. 

De aktuella fynden, som publiceras i tidskriften Lancet Infectious Diseases, bygger på en fas 2-studie med nästan 900 barn i åldern 5 till 17 månader. Vaccinet testas nu i en större fas 3-studie, där de första resultaten väntas i slutet av detta år.

Läs abstract till studien:

Relaterat material
Framsteg i kamp mot malaria

Kommentarer