Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Nytt läkemedel bryter ner bindväv vid krokiga fingrar

Nytt läkemedel bryter ner bindväv vid krokiga fingrar Bild: Foto: Jan Torbjörnsson

Nytt läkemedel bryter ner bindväv vid krokiga fingrar

EU-kommissionen har godkänt läkemedlet Xiapex för behandling av Dupuytrens kontraktur. Läkemedlet blir därmed det första alternativet till operation.

Annons:

Vid Dupuytrens kontraktur sker en förtjockning och sammandragning av bindvävshinnan i handflatan, vilket kan leda till kroknad av fingrarna, vanligen lillfingret eller ringfingret.

Hittills har det enda behandlingsalternativet varit operation. Men nu har det första läkemedlet mot sjukdomen godkänts inom EU.

Läkemedlet heter Xiapex (kollagenas clostridium hystolyticum) och ges som lokal injektion i närheten av de påverkade fingerlederna. Det fungerar genom att lösa upp de bindvävssträngar som är karakteristiska för sjukdomen.

Fördelarna jämfört med operation är att patienter som får Xiapex kan bli återställda snabbare samt att de slipper de risker och komplikationer som är kopplade till kirurgi. Det anser Stephan Willbrand, överläkare vid handkirurgiska kliniken, Akademiska sjukhuset i Uppsala, som uttalar sig i ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget Pfizer.

I de två studier som ligger till grund för godkännandet gav Xiapex lyckade behandlingsresultat i 66 respektive 44 procent av fallen, mätt som en kvarvarande krökning på fingret på högst 5 grader.

De vanligaste biverkningarna är reaktioner vid injektionsstället, som smärta och svulllnad.

Godkännandet för Xiapex gäller för behandling av vuxna patienter med en palpabel, kännbar, så kallad dupuysträng.

Dupuytrens kontraktur är ett delvis ärftligt tillstånd som framför allt drabbar män. Tillståndet finns hos mellan 5 och 10 procent av alla män över 50 år. År 2009 gjordes totalt 2 835 operationer av Dupuytrens kontraktur i Sverige.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler