Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Ny teknik kan göra det lättare att ställa diagnosen fibromyalgi

Med ultraljud kan det bli enklare att ställa diagnos för sjukdomen fibromyalgi. Det tror forskare på KTH som arbetar för att ta fram en ny teknik.

Annons:
Ny teknik kan göra det lättare att ställa diagnosen fibromyalgi
Bild: Foto: Photos.com

– Det har tidigare inte funnits någon riktigt bra teknik att diagnostisera fibromyalgi. Målet är att det ska bli lättare eller snarare möjligt att ställa diagnosen i och med min forskning, säger Frida Lindberg, forskare och doktorand på Skolan för teknik och hälsa vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm i ett pressmeddelande.

Den ofta ifrågasatta och svårdiagnostiserade sjukdomen fibromyalgi yttrar sig i muskel- och vävnadssmärta. För att undersöka muskelfunktionen, och utesluta andra nerv- och muskelsjukdomar, används i dag vanligtvis elektromyografi (EMG). I sin forskning använder Frida Lindberg i stället vävnadsultraljud för att undersöka skelettmusklerna.

– Ultraljud undersöker hur muskeln rör sig och kan visa detta detaljerat. Till exempel kan ultraljud visa på skillnader i aktiveringsmönster mellan patienter med fibromyalgi och patienter med friska muskler, säger Frida Lindberg i pressmeddelandet.

Den nya tekniken ska också kunna tillämpas på andra områden, som till exempel vid rehabilitering för olika arbetsskador eller för att förbättra idrottsprestationer.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler