Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Karl Hedlund.

Karl Hedlund. Bild: Karl Hedlund.

Papperslösa ska få vård

Papperslösa ska få vård på samma villkor som alla andra från 2013. Det föreslår regeringens utredare.

Annons:

Utredningen som lämnades över till regeringen under tisdagen konstaterar att det är Sveriges skyldighet att erbjuda vård till papperslösa.

–  Om vi fullt ut ska leva upp till de konventioner om mänskliga rättigheter som Sverige har skrivit under så finns det inte utrymme för att dela upp människor och säga att vissa människor inte ska ha rätt till vård för att de är här olagligt, säger regeringens utredare Erna Zelmin, generaldirektör för Rättsmedicinalverket, till Dagens Medicin.

I utredningen riktar hon även skarp kritik mot att det nuvarande systemet inte är förenligt med patientsäkerhetslagen och vårdpersonalens yrkesetik.

Erna Zelmin föreslår att asylsökande och papperslösa ska få vård på samma villkor som fast bosatta i Sverige. Förslaget innebär att de papperslösa ska betala samma patientavgifter och därmed även omfattas av högkostnadsskyddet.

Ett problem som utredningen pekar på är att de papperslösa behöver kunna identifieras för att säkerställa en patientsäker vård och journalföring. 

– Regeringen behöver ge sjukvården och de berörda myndigheterna i uppdrag att ta fram ett enhetligt system så att de här personerna kan få ett nummer som följer dem i vårdkedjan, säger Erna Zelmin.

Hon föreslår att lagändringarna om vård för papperslösa ska gälla från den första januari 2013. I utredningen uppskattas antalet papperslösa i Sverige till mellan 10 000 och 35 000. Om det finns 35 000 papperslösa beräknas kostnaden för staten bli drygt en miljard kronor per år. Dessa pengar ska bakas in i statsbidragen till Migrationsverket och landstingen.

Läs mer i veckans nummer av Dagens Medicin.

Kommentarer