Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Teamet som utförde den lyckade operationen.

Teamet som utförde den lyckade operationen. Bild: Teamet som utförde den lyckade operationen.

Patient fick konstgjord strupe

Ett operationslag vid Karolinska universitetssjukhuset har gjort den första transplantationen någonsin av en syntetisk luftsstrupe förbehandlad med stamceller.

Annons:

Professor Paolo Macchiarini som genomförde operationen med ett internationellt operationslag har tidigare transplanterat stamcellsbehandlade donerade luftstrupar, men det är första gången en patient får en syntetisk luftstrupe transplanterad, enligt ett pressmeddelande.

Den 36-åriga patienten hade en 6 centimeter lång tumör som nästan blockerade luftstrupen och som trots maximal strålbehandling fortsatte att växa. Att få en konstgjord luftstrupe var sista alternativet eftersom det saknades en lämplig donator. Patienten hade remitterats från Landspital Universitetssjukhus i isländska Reykjavik.

Den syntestiska luftstrupen består av ett nanokompositmaterial och tillverkades av professor Alexander Seifalian från University College i London, som också deltog i operationen. Före operationen odlades stamcellerna med luftstrupen under två dagar i en bioreaktor, vilket förhindrade avstötning efter transplantationen och gjorde att det inte behövdes några immunhämmande läkemedel.

Förhoppningen är att konstgjorda organ ska kunna användas vid fler fall av luftsrupscancer eller andra tillstånd med fördelen att patienterna skulle slippa vänta på organdonatorer och att transplantationerna ska kunna utföras tidigare. Det skulle vara särskilt lämpligt för barn med luftstrupscancer eftersom det är sämre tillgång på donatorer för dem.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler