Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Photos.com

Photos.com Bild: Photos.com

Omättat fett bättre än mättat

Bukfeta män och kvinnor åt en kost rik på omega-6 fettsyror i form av solrosolja. Då minskade mängden fett i deras lever.

Annons:

Den som har mycket fett inlagrat i sin lever eller pågående inflammationer löper ökad risk att utveckla diabetes. Men ett speciellt slags omättade fetter, så kallade omega-6 fettsyror, har visat sig kunna minska halten inlagrat fett i levern hos djur.

– Det finns mängder med studier om omega-3 som ibland visar att detta fett gynnar hälsan. Vi tyckte det var mer relevant att nu studera hur omega-6 påverkar människor, eftersom vi behöver mer kunskap om dessa fetter, säger docent Ulf Risérus, verksam vid Institutionen för folkhälsa och vårdvetenskap, Uppsala universitet

Förutom i solrosolja går omega-6 fettsyror att finna i exempelvis rapsolja, linfrön, majsolja och sojaolja.

I en så kallad randomiserad interventionsstudie fick 67 bukfeta män och kvinnor i medelåldern under tio veckor äta mat med olika typer av fett. Antingen var fettet de fick äta i form av omega-6 fettsyrorna från solrosolja, eller så åt de mättat fett, främst från mejeriprodukter. Antalet kalorier var lika i de båda grupperna och även den totala andelen kolhydrater och protein.

Före och efter studien mättes mängden fett i levern hos deltagarna med hjälp av två olika magnetkamerametoder.

Hos de som åt omega-6 minskade den relativa mängden fett i levern med 26 procent, medan mängden istället ökade med 8 procent hos de som åt mättat fett.  

 – Intressant nog såg vi dessa resultat trots att det i deras kost ingick lite mer fett än vad som i dag rekommenderas, säger Ulf Risérus.

I dieterna kom 39 procent av deras energi från fett (jämfört med ungefär en tredjedel i normalbefolkningen). Trots det behöll försökspersonerna i stort sett sin ursprungsvikt.

I en pågående studie undersöker forskarna nu personer som ska lägga på sig vikt och studerar även deras leverfettvärden. Här får försökspersonerna äta kaloristinna muffins bakade på antingen mättat eller omättat fett.

– Vi har rekryterat studenter som inte tyckte det gjorde så mycket att gå upp några kilo mot att få gratis efterrättsmuffins, säger Ulf Risérus.

Relaterat material
WHO:s experter har ignorerat riskerna med fleromättat fett

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler