Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Sjuksköterskor hoppar av från operation

Sjuksköterskorna flyr den stressiga arbetsmiljön på Mora lasarett, enligt Vårdförbundet som anmäler Landstinget Dalarna till Arbetsmiljöverket.

Annons:

En schemaändring har gjort att sjuksköterskorna på operation ska jobba 38 timmar och 15 minuter i veckan och ha jourtid på natten utöver det.

– De är låsta till sitt arbete nästan 42 timmar i veckan, säger Kerstin Erlandsson, ordförande för Vårdförbundet i Dalarna.

Resultatet blir att många sjuksköterskor har sökt sig bort från jourarbetet. Sedan dagoperation flyttades till Mora lasarett från Ludvika har många valt att jobba enbart dag. Andra söker sig bort från Mora.

Nu har det blivit svårt att få den personal som är kvar att räcka till, och arbetsgivaren erbjuder höjd ersättning för övertid. En lösning som facket inte godkänner.

– Vi kräver bra arbetstider för att få till en hälsosam arbetsmiljö för dem som jobbar dygnets alla timmar, säger Kerstin Erlandsson.

Vårdfacket i Dalarna driver arbetsmiljöfrågor på andra håll, bland annat i Falun där de anser att personalen på akuten är hårt pressad efter sparkrav i landstinget.

– Akuten i Falun har det tufft, men där känner vi att det finns en dialog med arbetsgivaren, säger Kerstin Erlandsson.

Men i fallet med Mora har Vårdförbundet beslutat att anmäla situationen till Arbetsmiljöverket.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler