Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Hopp om piller mot reumatoid artrit

Ett nytt läkemedel mot reumatoid artrit visar god effekt i en fas 3-studie.

Annons:

Bild: Photos.com

Substansen tofacitinib är lika effektiv mot reumatoid artrit som de så kallade biologiska läkemedlen. Men till skillnad från de biologiska kan det nya läkemedlet intas i tablettform i stället för att injiceras.

I studien, som publiceras i New England Journal of Medicine, ingick 717 personer med kronisk ledgångsreumatism. De delades in i tre grupper. De fick antingen tofacitnib i hög eller låg dos, det godkända preparatet adalimumab eller placebo.

Efter ett halvår var det patienterna som fick tofacitnib som förbättrats mest i sin sjukdom. Över hälften hade fått lindrigare symtom, jämfört med 47 procent respektive 28 procent i adalimumab-gruppen och placebogruppen.

Studien visade också att läkemedlet är förenat med risk för ett antal biverkningar som mag- och tarmbesvär, leverpåverkan, minskade vita och röda blodkroppar, förhöjt kolesterol och större infektionskänslighet. Men bieffekterna ska ha varit ganska ovanliga och överlag tålde patienterna läkemedlet väl, enligt ett pressmeddelande från Karolinska institutet som deltog i studien.

Studien är finansierad av läkemedelsbolaget Pfizer, som har ansökt om att sälja tofacitinib i USA och Europa.

Cirka 60 000 personer uppskattas lida av reumatoid artrit i Sverige. Sjukdomen ger smärta, svullnad och stelhet i lederna och på sikt leder den till ett påtagligt handikapp.

Se abstract: Van Vollenhoven med flera: Tofacitinib or Adalimumab versus Placebo in Rheumatoid Arthritis , New England Journal of Medicine, upplaga 9, augusti 2012.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler