Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Photos.com

Photos.com Bild: Photos.com

Omega 3 hjälpte inte hjärtsjuka

Tillskott av omega 3-fettsyror tycks inte minska risken för ny hjärt-kärlsjukdom hos patienter som redan tidigare drabbats, enligt en stor analys i tidskriften Jama.

Annons:

Det är grekiska forskare som i en metaanalys drar slutsatsen att det inte är någon idé att försöka skydda hjärtat med tillskott av omega 3-fettsyror hos redan hjärtsjuka patienter.

Resultaten av analysen visar inte på någon minskad risk att dö av vare sig hjärt-kärlsjukdom eller av någon annan orsak under uppföljningstiden hos dem som fick tillskott av omega 3, jämfört med dem som inte fick det.

Forskarna såg inte heller någon minskad risk att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke eller plötslig död hos dem som fick tillskottet.

I metaanalysen ingår 20 studier där tillskott av omega 3-fettsyror har utvärderats hos sammanlagt 68 000 patienter. Behandlingen pågick i två år i median.

Forskarna skriver att resultaten av analysen inte rättfärdigar en strukturerad användning av tillskott av omega 3-fettsyror i klinisk vardag.

Under uppföljningstiden såg forskarna totalt närmare 1 500 stroke-fall, 1 800 hjärtinfarkter och nästan 4 000 dödsfall på grund av hjärtsjukdom.

 

Läs abstract:

Evangelos C Rizos med flera. Association Between Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Risk of Major Cardiovascular Disease Events. Jama 2012; 308:1024-1033 doi:10.1001/2012.jama.11374

Kommentarer