Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Världskänd läkare misstänkt för bedrägeri

En läkare anställd vid Karolinska universitetssjukhuset, känd för banbrytande framsteg inom sitt fält, har gripits av italiensk polis. Han är misstänkt för grovt bedrägeri och utpressning. Själv kallar han anklagelserna för absurda.

Annons:

Enligt italienska medier greps läkaren i torsdags när han arbetade på ett sjukhus i Florens. Han anklagas bland annat för att i vinstsyfte ha föreslagit svårt sjuka patienter att söka hjälp vid privata vårdinrättningar som han själv har kopplingar till.

Läkaren i fråga är knuten till Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset på deltid.

– Vi har bara sett medierapporteringen och förstått så mycket som att det pågår någon form av rättslig process. Den avvaktar vi tills vidare, säger Klas Östman, presschef på Karolinska universitetssjukhuset.

Han tillägger att verksamheten vid sjukhuset inte påverkas av det som har hänt.

– Han är ju erkänt skicklig och alltid behövd i den bemärkelsen, men något omedelbart akut behov av hans insatser har vi inte.

Enligt Östman finns inget som tyder på att läkaren skulle ha gjort sig skyldig till någonting brottsligt inom ramen för vården på Karolinska.

Läkaren själv kallar anklagelserna för "otroliga" och "helt absurda".

– Det är osannolikt, det som händer. Jag kommer nu att göra allt som står i min makt för att bevisa att jag är oskyldig, säger han i en telefonintervju med Dagens Medicin.

Han säger att han inte vill kommentera sitt fall närmare än eftersom han avvaktar ett förhör som ska hållas på tisdag.

– Efter det hoppas jag att den här historien kan vara ur världen!

Läkaren säger att han inte vill fortsätta att jobba i Italien. Han föredrar Sverige och planerar att ta sig hit så fort som rättsprocessen är avslutad.

– Men jag tänker i första hand på mina patienter nu. Jag har patienter som inte kommer att överleva om inte jag får ta hand om dem.

Kommentarer

 • Men bli konstruktiv själv! 2016-02-14 05:20:45

  Lätt att säga med facit i hand, men sjuksköterskan "ssk" här nedan var ju verkligen något viktigt på spåret i sitt inlägg om atmosfären på KI/KS 2012 och tidigare. Det blev en stor affär som skakat sjukhuset från grunden. Självklart finns det värde i att lyfta missförhållanden på olika sätt utan att nödvändigtvis själv vara den som anmäler! Man kan tex befinna sig i en position där det är svårt av olika skäl, det är ju jättelätt att inbilla sig sådana scenarion. Man ska inte behöva beskrivas som missnöjd, ältande, upprepande, osaklig och bitter för det. Sköterskan här skrev ju t.o.m hur han/hon "åkt ut" just för att hon yttrat sig om missförhållanden! Angående artikeln: det är svensk naivitet och extrem öppenhet/tolerans/fördomsfrihet som möjliggjort den utdragna skandalen vi bevittnar nu. Och det är inte första gången, eller det enda stället.

 • Bli konstruktiv 2012-10-01 15:14:00

  @ssk: Vad hade ditt inlägg med den här artikeln att göra? Granskningen och journalisterna kommer kanske om du väljer att kommunicera till just dessa journalister istället för att lufta ditt missnöje på forumet för en artikel som inte har med saken att göra. Här kommer dina synpunkter förbli verkningslösa. Det bittra ältandet inom vården där man frågar varför ingen annan gör något skulle med fördel kunna bytas ut mot egen handling. Visst har man rätt att framföra synpunkter, och det är en viktig del, men när man till slut hamnar i att bara upprepa att någon annan borde göra något (och som i ditt fall fortfarande, år senare!) tycker jag man gör bättre i att hålla tyst. Eller bli journalist själv och gör en egen granskning om du nu inte kan släppa det.

 • V-ås 2012-09-30 17:04:00

  SSK , ett uppdrag för "UPPDRAG GRANSKNINGEN svt"?

 • ssk 2012-09-29 09:14:00

  Utan att tro eller veta något om detta fall går mina tankar osökt till ett telefonsamtal jag hörde för ett antal år sedan på en vårdavdelning på Karolinska. En läkare från ett annat land ringde en kollega i ett tredje europeiskt land och rekommenderade denne att komma till KS. Läkaren sa att kraven på KS/KI är inte i närheten av de krav som ställs på läkare nere på kontinenten "...you know what I mean" sa han kryptiskt. Han sa också att det karriärmässiga motståndet är mycket svagt i Sverige, att det i princip inte ställs några krav utan vem som helst kan komma intill och bli forskare och att man sedan snabbt kan göra sitt namn internationellt känt med hjälp av KI:s starka varumärke. Jag är bara sjuksköterska och som sådan anses man inte förstå djupet i läkares tankar, kanske var det därför läkaren hade detta samtal inför mig. Under åren som följde kunde jag iaktta hur många av det karriärmässigt svaga motståndet lämnade enheten mer eller mindre krossade. En kvinnlig överläkare såg ut som halvt stängd fällkniv, som att hon fått en spark i solar plexus, den kväll hon lämnade avdelningen efter kanske 25 års anställning. Jag kunde iaktta vem/vilka av kollegorna som jublade när de fått bort henne. Själv åkte jag också ut med tiden efter att ha tyckt och tänkt öppet under lång tid om korruption och mycket bristfällig sjukvård. Var finns granskningen, var är journalisterna?

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!