Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Malariavaccin gav sämre skydd hos bebisar

Den omtalade vaccinkandidaten RTS,S gav bara ett blygsamt skydd mot malaria när det gavs till afrikanska spädbarn, enligt en ny studie i tidskriften New England Journal of Medicine.

Annons:

Det är tidigare visat att vaccinet kan halvera andelen barn i åldern fem till sjutton månader som blivit infekterade med malaria efter ett år.

Men när forskarna bakom vaccinprövningen nu analyserat yngre barn, i åldern sex till tolv veckor, var skyddet sämre, bara 30 procent.

Resultatet är inte minst ett bakslag för att vaccinet i framtiden var tänkt att användas i den aktuella åldersgruppen för att det då skulle kunna ges till sammans med andra barnvacciner.

Forskarna konstaterar att de yngre barnen fick lägre nivåer av en viss typ av antikroppar mot parasiten, jämfört med de äldre barnen, och att detta skulle kunna vara en förklaring till den sämre effekten.

De lägre antikroppsnivåerna skulle i sin tur kunna bero på bland annat ett mer omoget immunförsvar eller en störande effekt från de andra vacciner som de yngre barnen också fick, spekulerar forskarna.

Totalt baseras analysen på 6 537 barn som lottats till att få malariavaccin eller ett vaccin mot meningokocker.

Studien har finansierats av läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline och PATH Malaria Vaccine Initiative, vilket i sin tur fått stöd av Bill and Melinda Gates Foundation.

Läs abstract till studien:

Relaterat material

Kommentarer