Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

”Vi borde ha gjort det här för tio år sedan”

Flera sjukhus saknar fortfarande lokala riktlinjer kring hanteringen av patienter med ICD i livets slutskede.

Annons:
ICD står för implantable cardio­verter defibrillator. Den används efter hjärtstopp eller annan livshotande rytm­rubbning (sekundär­profylax).
Bild: Niklas Larsson/Bildbyrån

Länssjukhuset i Kalmar tog fram sina efter en incident 2010 då en patient fick flera chocker från sin ICD när han vårdades palliativt.

– Riktlinjerna finns här hos oss på sjukhuset men de har inte riktigt nått den avancerade hemsjukvården än, säger Jörg Carlsson, överläkare vid kardiologisektionen.

Skånes universitetssjukhus har riktlinjer daterade mars 2012 som säger att en avstängning av ICD i första hand ska göras på patientens begäran, eller i samråd med anhöriga. Det finns ofta missförstånd om vad en ICD gör och hur den fungerar, enligt överläkare Carl Johan Höijer, medicinskt ansvarig för pacemaker- och ICD-verksamheten.

– Det är viktigt att tydligt kommunicera till både patient, anhöriga och personal att en avstängning vanligtvis inte innebär något för patientens återstående livslängd, säger han.

Vid Skellefteå lasarett håller överläkare Claes Lundgren, specialist i allmänmedicin, på att ta fram riktlinjer.

– Det är inte färdigt men det planeras. Det är viktigt att den här frågan tydliggörs inte minst i samband med brytpunktssamtal, säger han och syftar på samtal inför döden.

Riktlinjer är på gång även vid Karolinska universitetssjukhuset, efter en modell hämtad från S:t Görans sjukhus.

– Vi borde ha gjort detta för tio år sedan, säger Carina Carnlöf, sjuksköterska vid onkologi-/thoraxdivisionen i Huddinge.

En patient bör informeras om avstängning av ICD-dosan vid livets slut redan när dosan ska sättas in, enligt bland annat det nationella vårdprogrammet för palliativ vård.

Relaterat material
Defibrillatorn chockar döende patient

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler