Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Omega 6-fetter minskade överlevnad

Hjärtpatienter som fick äta livsmedel med mycket omega 6-fett hade en sämre överlevnad, enligt en randomiserad studie. Men en svensk expert är kritisk till slutsatserna i studien.

Annons:
Deltagarna i interventionsgruppen fick äta margarin och olja som framställts av frön från växten safflor som är rika på linolsyra.
Bild: Photos.com

Det är en omdiskuterad fråga vilken typ av fetter som är mest hälsosamt att äta. Nu kommer ny forskning som möjligen ifrågasätter nyttan med att hjärtpatienter ska äta mycket fleromättade fetter av typen omega 6, som annars anses ha en bra kolesterolsänkande effekt. 

Det är forskare i USA och i Australien som analyserat en mer än fyrtio år gammal randomiserad studie från Australien, där resultaten tidigare varit försvunna men som nu har återfunnits.  

I studien lottades 458 män som nyligen drabbats av hjärtinfarkt eller kärlkramp till två grupper. 

  • I interventionsgruppen försågs deltagarna med olja och margarin rika på den fleromättade omega 6-fettsyran linolsyra och instruerades att öka sitt intag av fleromättade fettsyror till runt 15 procent av det totala energiintaget. Samtidigt skulle de minska intaget av mättade fettsyror till mindre än 10 procent.
  • Deltagarna i kontrollgruppen fick inga speciella råd om sin kost.

Efter i median 3,2 års uppföljning hade 17,6 procent av patienterna dött i interventionsgruppen, jämfört med 11,8 procent i kontrollgruppen. Skillnaden var precis signifikant med ett så kallat p-värde på 0,05.

Forskarna använde resultaten för att uppdatera en tidigare metaanalys de gjort av effekterna av linolsyra på förekomsten i kranskärlssjukdom. Slutsatsen blev att ökat intag av linolsyra inte hade någon gynnsam effekt, utan snarare verkade ha en skadlig verkan.

De anser att de aktuella resultaten kan ha stor betydelse för vilka kostråd som ges till hjärtpatienter, där många riktlinjer fokuserar på ökat intag av fleromättat fett på bekostnad av minskat intag av mättat fett.

Men relevansen av resultaten kan kraftigt ifrågasättas, anser Joep Perk, senior professor i folkhälsovetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar och ordförande i en programgrupp för kardiovaskulär prevention inom det europeiska kardiologisällskapet ESC.

– Av deltagarna i studien var två tredjedelar rökare och väldigt få hade diabetes, vilket är i starkt kontrast till dagens hjärtpatienter. Studien är också gjord långt innan det fanns effektiva behandlingar i form av till exempel statinläkemedel och ballongvidgning, säger Joep Perk.

Vidare pekar han på vad han anser vara metodologiska problem i studien.

– Man hade dålig kontroll på matvanorna i kontrollgruppen där flera deltagare började äta mer margarin och mindre smör. Flera av dödsfallen i interventionsgruppen fanns dessutom bland dem där man saknade uppgifter om matvanor. Det verkar också som om kontrollgruppen minskat mer på kaloriintaget än i interventionsgruppen, vilket kan ha påverkat resultatet, säger Joep Perk.

– Så sammantaget finns inget här som gör att man bör ändra rådande rekommendationer från till exempel ESC, där vi fokuserar på balanserat kaloriintag, mycket frukt och grönt, fet fisk ett par gånger i veckan, minskat saltintag och gärna mättat fett men inte mer än 10 procent, säger han.

Läsa hela originalstudien:

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler