Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Allvarliga vårdhändelser anmäldes sent

Ystad lasarett har upprepade gånger anmält allvarliga vårdhändelser flera månader senare till Socialstyrelsen än föreskrifterna anger.

Annons:

TV4News granskning visar att flertalet av de totalt 21 allvarliga incidenter som Ystad lasarett har anmält till Socialstyrelsen sedan 2010 har lämnats för sent.  Över hälften har lämnats först efter ett halvår, trots att föreskrifterna anger att de ska in inom två månader. Socialstyrelsen har vid flera tillfällen kritiserat Ystad lasarett för sina sena anmälningar.

– Man ska kartlägga vad det är som har inträffat, vad har orsakat de här händelserna och vilka åtgärder man har vidtagit. Och det är avgörande att det sker vid närheten till händelsen, säger Lars Rahm, sektionschef Socialstyrelsen Syd, till TV4News.

Ett skäl till att anmälan ska in så snabbt som möjligt är bland annat att förhindra att andra gör samma fel. Christer Wahlfrid, chefläkare på Ystad lasarett, uppger att det finns olika anledningar till att anmälningarna har kommit in för sent till Socialstyrelsen.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler