Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Nytt bakslag för vaccin mot malaria

Det omtalade malariavaccinet RTS,S tappar sin effekt efter fyra år, visar nya data som publiceras i New England Journal of Medicine.

Annons:
Den potentiellt dödliga formen av malaria orsakas av parasiten Plasmodium falciparum som infekterar kroppens röda blodkroppar.
Bild: Berit Schmidt-Aydin, Smittskyddsinstitutet

Resultaten bygger på en uppföljning av en randomiserad fas 2-studie i Kenya, där 447 barn fått antingen malariavaccin eller ett rabiesvaccin.  

Efter ett år var skyddet mot klinisk malariainfektion 43,6 procent bland dem som fått malariavaccin, men efter fyra år hade det minskat till 0 procent. Räknat på hela perioden var skyddet 16,8 procent.

Vidare konstaterar forskarna att skyddet minskade snabbast i områden med hög malariaexponering.  

År 2011 publicerades de första resultaten av det pågående fas 3-programmet av RTS,S. De visade att vaccinet halverade förekomsten av malariainfektioner hos barn. Men förra året kom nya resultat som visade att skyddet bara var 30 procent bland bebisar, som är mest intressanta att vaccinera.

De nu aktuella resultaten dämpar därmed förväntningarna ytterligare på RTS,S, som är det första malariavaccin som testats i fas 3-prövningar.

Men forskarna bakom studien lyfter fram att vaccinet ändå gör nytta, eftersom malaria är så vanligt i den studerade regionen. För varje 100 barn som vaccinerades minskade antalet malariafall med 65, enligt forskarnas beräkningar.

Studien finasierades av Path Malaria Vaccine Initiative och Wellcome Trust.

Läs abstract:

Relaterat material

Kommentarer