Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Blodtrycksmedicin kopplas till bröstcancer

Bröstcancer var två gånger vanligare bland postmenopausala kvinnor som tagit kalciumflödeshämmare i mer än tio år, enligt en ny fall-kontrollstudie i tidskriften Jama Internal Medicine.

Annons:

Nu kommer nya rön som återupplivar en hypotes om att blodtrycksläkemedel av typen kalciumflödeshämmare kan öka risken för cancer.

Det är forskare i Seattle, USA, som jämfört användningen av olika blodtrycksmediciner bland 1 907 bröstcancerdrabbade kvinnor och 856 matchade kontrollpersoner.

Slutsatsen är att kvinnor som använt kalciumflödeshämmare i mer än tio år hade 2,4 gånger ökad risk att ha cancer i mjölkgångarna och 2,6 gånger ökad risk för cancer i mjölkkörtlarna, jämfört med dem som inte hade en pågående användning av läkemedelstypen.

Kortare bruk av kalciumflödeshämmare var inte kopplat till ökad bröstcancerrisk. Och inte heller fanns det några samband mellan cancer och bruk av andra blodtrycksläkemedel.

Redan i slutet av 1990-talet publicerades ett par mindre fall-kontrollstudier som visade på kopplingar mellan kalciumflödeshämmare och ökad risk för olika cancersjukdomar inklusive bröstcancer. Men de här sambanden kunde inte bekräftas i större epidemiologiska eller randomiserade studier, enligt forskaren Patricia Coogan vid Boston University i USA, som skrivit en kommentar i tidskriften. 

Den aktuella studien är dock den första som haft en uppföljning på mer än fem år. Fynden måste tas på allvar, då undersökningen var väldesignad och då det inte heller går att komma på någon annan möjlig orsaksförklaring, enligt Patricia Coogan.

Resultaten måste nu eventuellt bekräftas av annan forskning innan de möjligen kan ligga till grund för ändrade behandlingsrekommendationer, skriver hon.

Läs abstract till studien:

Kommentarer