Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bildbyrån

Bildbyrån Bild: Bildbyrån

Bebis fick fel hostmedicin

Ett spädbarn fick en hostmedicin som inte bör ges till barn under två år. Den stressade receptarien glömde kolla med läkaren.

Annons:

Hostmedicinen Cocillana-Etyfin bör inte ges till barn under två år, enligt Fass. Trots detta fick ett fem månader gammalt barn läkemedlet utskrivet. Apotek Hjärtat, som sedan lämnade ut medicinen, har nu anmält händelsen enligt lex Maria.

Barnet spottade ut läkemedlet och fick därför inte i sig någon större mängd. En vän till familjen upptäckte sedan att fel läkemedel skrivits ut och barnet fick ett nytt recept på en annan hostmedicin.

Av anmälan framgår att receptarien som expedierade läkemedlet reagerade på att ett så litet barn fick Cocillana-Etyfin. Hon sparade lappen med barnets personnummer för att kontakta förskrivaren. Men hon arbetade vid tillfället ensam i apoteket som var fullt av folk och ringde därför aldrig läkaren. ”Detta glömdes bort i all stress”, står det i anmälan.

Denna artikel är publicerad av Dagens Apotek.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler