Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Mer kardiovaskulär död med mer tillsatt socker

Personer som fick i sig mer tillsatt socker i mat och dryck hade ökad risk för förtidig död i hjärt-kärlsjukdom, jämfört med dem med lägre intag, enligt en ny studie i Jama Internal Medicine.

Annons:

Bild: Photos.com

Nu kommer ytterligare forskning som varnar för de möjliga konsekvenserna av ökat intag av tillsatt socker i maten.

Det är amerikanska forskare som följt upp nästan 12 000 personer i en befolkningsundersökning i USA.

De individer som fick 10 till 24,9 procent av sitt totala energiintag från tillsatt socker hade 30 procent ökad risk att ha dött i hjärt-kärlsjukdom, jämfört med dem som fick mindre än 10 procent av sin energi från tillsatt socker. Motsvarande riskökning för dem som fick 25 procent eller mer av sitt energiintag från tillsatt socker var 175 procent.

Beräkningarna baserades på 831 dödsfall i kardiovaskulär sjukdom under en uppföljningstid på i snitt 14,6 år.

Resultaten gällde sedan forskarna justerat för olika faktorer som kön, utbildningsnivå och övervikt.

Då studien var av observationstyp går det inte att fastslå några orsakssamband. Forskarna anger också ett antal svagheter i analysen, som att deltagarnas konsumtion av tillsatt socker bara uppskattades vid en tidpunkt och att konsumtionen kan ha förändrats under uppföljningsperioden.

Enligt nordiska näringsrekommendationer bör energiintaget från tillsatt socker inte överstiga 10 procent.

Läs abstract till studien:

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler