Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Vårdförbundet nobbar SD

Vårdförbundets ledning tar ställning mot Sverigedemokraterna i årets valrörelse och tänker enligt Vårdfokus inte delta i arrangemang med partiet.

Annons:
Sineva Ribeiro
Bild: Ulf Huett

– Vi är en idéburen organisation och vi behöver inte prata med alla. SD:s politik bygger på en helt annan mänsklig värdegrund än vår. Dessutom är deras värderingar oförenliga med vår yrkesetik, säger  Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Vårdfokus.

Det är förbundsstyrelsen som har kommit fram till detta beslut efter att ha blivit ombedd att ta ställning. Vårdförbundet kommer inte att delta i arrangemang med partiet och inte heller bjuda in SD till möten med riksdagspartierna om vårdpolitik.

Sineva Ribeiro ogillar bland annat SD:s syn på jämställdhetsfrågor och tycker att partiets politik inte går ihop med grundtanken om alla människors lika värde.

Men trots att Vårdförbundets förbundsstyrelse har satt ned foten när det gäller SD, kan lokalavdelningar ute i landet komma till ett annat beslut.

– Jag vet att många av våra lokalavdelningar famlar i den här frågan, ”SD är en demokratiskt vald organisation, måste vi inte träffa dem?” Nej, det måste vi inte. Men vi förbjuder ingen heller, säger Sineva Ribeiro till Vårdfokus.

Hon konstaterar att förbundsstyrelsens beslut gör det lättare för andra att ta ställning.

– Vi kan aldrig bestämma vilka partier våra medlemmar röstar på men vi står för den här värdegrunden, vi bygger vår politik utifrån den och det behöver vi våga stå för.

Lisa Blohm

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler