Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Thinkstock

Thinkstock Bild: Thinkstock

Så slår hjärt-kärlsjukdom i rika och fattiga länder

Trots mindre börda av riskfaktorer drabbas människor i låginkomstländer oftare av allvarligare kardiovaskulär sjukdom än invånare i den rika världen, enligt en stor kartläggning i New England Journal of Medicine.

Annons:

Även dödligheten i dessa sjukdomar var högre i låginkomstländerna, än i medelinkomst- och höginkomstländerna. Däremot var det vanligare med mindre allvarliga hjärt-kärlsjukdomar i höginkomst- jämfört med i låginkomstländerna.

Som allvarlig hjärt-kärlsjukdom räknades hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt. All annan hjärt-kärlsjukdom räknades som mindre allvarlig om den ledde till sjukhusinläggning men inte död.

En förklaring till resultaten kan vara att befolkningen i de rika länderna har bättre tillgång till sjukvård och snabbare kan få preventiv behandling av till exempel högt blodtryck, tror forskarna bakom studien.

Dessutom konstaterar de att tillgången till revaskulariserande behandling, som ballongvidgning och bypassoperation, är större i den rika världen än i den fattiga.

Resultaten baseras på Pure-studien, där forskare undersökt riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom bland över 156 000 människor från 17 länder. Därefter har de följt deltagarna i snitt 4,1 år.

Baserat på ett något mer begränsat material från samma studie publicerade nyligen samma forskarlag två omdebatterade studier om saltintagets betydelse för hjärt-kärlhälsan.

Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet, är en av författarna till den nu aktuella studien.

 Läs abstract till studien:

Relaterat material
Faran med högt saltintag tonas ner i stor studie

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler