Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Årets Laskerpristagare utsedda

I går presenterades mottagarna av det prestigefyllda amerikanska medicinpriset Lasker Award 2014.

Annons:
Mary-Claire King

Priset för klinisk forskning går till Alim Louis Benabid och Mahlon R DeLong för att ha utvecklat djup hjärnstimulering, en kirurgisk teknik som minskar skakningar och återupprättar motoriska funktioner hos patienter med långt gången Parkinsons.

Priset för speciella insatser inom medicinsk vetenskap går till Mary-Claire King för hennes upptäckter vad gäller ärftlig bröstcancer och DNA-strategier som kan hjälpa åtskilda familjemedlemmar att återförenas.

Kazutoshi Mori and Peter Walter får priset för grundforskning för upptäckter kring intercellulära mekanismer.

Laskerpriset räknas som det näst viktigaste forskningspriset inom medicin efter Nobelpriset. Sedan Lasker Foundation grundades 1942 har ett 80-tal av de cirka 300 pristagarna, senare även fått Nobelpriset. 

Läs mer om årets Laskerpristagare här.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler