Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Inför ny rutin efter dödsfall

Alla på Akademiskas akut trodde att det var njursten och patienten skrevs ut. Några timmar senare dog han.

Annons:
Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Bild: Johan Wahlgren.

Mannen sökte vård på Akademiska sjukhuset för buksmärtor och flera undersökningsfynd pekade mot njursten. Efter en smärtstillande injektion blev mannen smärtfri och skrevs ut. Några senare dog han av ett brustet åderbråck på stora kroppspulsådern, aortaaneurysm.

Sjukhusets chefläkare Bengt Sandén berättar att alla som träffade patienten på akuten uppfattade besvären som njursten och beskriver den undersökande läkaren som en väldigt rutinerad urolog. Att det sedan visade sig vara aortaaneurysm ska ha kommit som en väldig överraskning.

– Det gick inte att skilja från vanlig njursten på de kliniska besvären. Inte ens när man granskar det i efterhand kan man se hur man skulle ha förstått att det varit något annat, säger han till Dagens Medicin.

Nu inför Akademiska en ny rutin på akutmottagningen.

– Om man är över 65 år och har nydebuterad njursten så ska man göra en akut CT för att bekräfta diagnosen och utesluta aortaaneurysm, säger Bengt Sandén.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler