Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Ambulansfack vill ha militärutrustning

Kravallhjälm, skyddsväst och gasmask. Ambulansförbundet anser att det krävs djärva åtgärder för att trygga arbetsmiljön.

Annons:

– Nu har det varit så många incidenter. Det har varit allt från skjutningar till folk med machete och folk som slår sönder ambulanser eller försöker att ge sig på ambulanspersonal. Vi är inte fredade i den utsträckning vi tidigare har varit, säger Henrik Johansson, ordförande i Ambulansförbundet, till Dagens Medicin.

Han förklarar att förbundet i första hand vill att larmcentral och ambulanser ska ha tillgång till de uppgifter som polisen har om personer som kan misstänkas vara våldsamma eller har vapen. Men förbundet vill även att det införs vad Henrik Johansson kallar taktiska enheter.

– Akutsjukvårdare som är förberedda att åka in i en hetzon. De har kravallhjälm, skottsäker väst, benskydd och hölsterförpackning. De har en utrustning som är anpassad för att kunna jobba i en sådan miljö. De har naturligtvis också gasmask.

Så de kommer mer eller mindre se ut som kravallpolis?

– Nej, militärt skulle jag hellre vilja säga.

Enligt Henrik Johansson kan ambulansen i dag inte alla gånger vänta på att polis kommer till platsen för att säkra den utan att det resulterar i att människor inte får vård i tid. Han är också tydlig med att Sveriges Kommuner och Landsting måste tänka om och börja dimensionera sin beredskap utifrån den hotbild som faktiskt kan finnas.

– Det är djärvt och det är väldigt kontroversiellt men det fungerar där man har taktiska enheter.

Om de ska larmas ut efter devisen att ta det säkra före det osäkra, kommer inte det att leda till att de även åker till patienter som är ofarliga?

– Så är det naturligtvis, men det vi ser i dag är långt mycket värre, säger Henrik Johansson och förklarar att det i dag finns situationer där ambulansanställda ställs till svars för att de prioriterat sin egen säkerhet före vård till en annan.

Ambulansförbundet kan inte säga hur många taktiska enheter som behövs men uppskattar att det i Stockholm kanske skulle bli aktuellt med två stycken. Förbundet påpekar också att det redan i dag finns specialenheter inom ambulansen som är duktiga på att klättra upp i stolpar eller arbeta i tunnlar. Förbundet vill att frågan om taktiska enheter utreds och Henrik Johansson anser att ett minimikrav är att alla ambulanser utrustas med kravallhjälm och skyddsväst. Dagens situation får nämligen konsekvenser.

– För de personer som har blivit beskjutna eller överfallna med kniv är det här verklighet. De slutar i verksamheten.

Relaterat material

Kommentarer

 • Invandrarläkare 2015-09-19 13:39:10

  Omöjligt. Jag läste i Expressen och Aftonbladet imorse att Sverige är tryggare, säkrare och bättre på precis alla sätt, och framtidsministern som säger att rika, lilla Sverige kan ta emot hela världen om de vill komma hit, och Södertäljes politiker som vill, usch nej, inte avhumanisera människor genom att prata om siffror. Ladorna är fulla, budgeten balanserad, och hjärtan öppna! Nej, nej, det går så bra så bra för Sverige. På med gasmasken bara... "Naturligtvis" som det står i artikeln.

 • En som har bott i Sverige många år 2015-03-04 04:09:16

  Vart är hotbilden och varför?

 • Nirom 2014-11-12 16:16:00

  Kan väl inte vara möjligt...?

 • Världsmedborgare från Big Bang 2014-11-12 13:38:00

  Sverige 2014 Det tycks som om vi har enorma sociala problem i vårt samhälle. Är det värdigt ett av OECDs toppländer?

 • stefan 2014-11-12 13:26:00

  Detta samhälle vill jag inte lämna över till mina barn som mp brukar raljera om. Extremvänstern har genom fritt mediautrymme bakbundet politikerna.

 • Bengt 2014-11-12 12:45:00

  De blir också snart belagda med munkavel, precis som man börjat göra med polisen nyligen. Vissa grupper befinner sig i en helt annan verklighet än vad många andra tror att den är!

 • Ulf 2014-11-12 11:51:00

  Egen säkerhet går alltid före patientens. Så är det bara. Sen är det olyckligt om någon blir lidande på grund av detta men ambulansbesättningar vårdar dåligt om de själva blir skadade.

 • Erik 2014-11-12 10:38:00

  Denna utveckling har 87% av befolkningen röstat för. Sug på den sanningen!

 • Bengt 2014-11-11 20:30:00

  Brottsligheten minskar ju, kan det vara ambulanspersonalen som genomgår en ökad anmälningsbenägenhet? Eller kan det vara så att någon har förstört vårt fina trygga samhälle samtidigt som man inte informerat allmänheten om detta så att de fortsatt rösta för den utvecklingen, och nu slår det igenom på alla fronter..

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier