Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Sjukhus ska ge snabbare hjälp till allvarligt sjuka

Ett sjukhus i Östergötland satsar på att ge snabbare omhändertagande till patienter som misstänks ha cancer eller andra allvarliga sjukdomar. 

Annons:
Vrinnevisjukhuset
Bild: Göran Billeson

Vrinnevisjukhuset i Norrköping invigde nyligen en ny utredningsenhet som ska bidra till att patienter som misstänks ha allvarliga sjukdomar ska bli snabbare omhändertagna och få exempelvis röntgen.

– Hittills har det ju varit så, att om du söker på vårdcentralen, får du en remiss till röntgen och sedan vänta tre, fyra veckor på att komma dit. Sedan får du ett svar därifrån och om inte den första teorin om sjukdomen stämmer, så skickas du till någon annan undersökning och så rullar veckorna iväg. Med den här nya satsningen ska man få hjälp inom några dagar, istället för veckor och månader som förr, säger Lasse Petterson, som representerar Vrinnevilistan och är ordförande i Hälso- och Sjukvårdsnämnden i Landstinget i Östergötland, till Folkbladet.

Enligt Lasse Petterson ska nu patienter som söker till sin vårdcentral för en allvarlig sjukdom som vårdcentralen inte kan fastställa diagnos på, kunna få en remiss till den nya utredningsenheten.  Enheten kan också ta emot patienter från akuten.

Lasse Pettersson säger även till Folkbladet att liknande enheter ska öppnas på andra sjukhus i länet. 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler