Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Bild: Thinkstock

E-cigaretter kan vara farligare än man trott

Personer som använder elektroniska cigaretter kan under vissa förutsättningar få i sig mer cancerframkallande formaldehyd än man tidigare vetat, enligt ny forskning i tidskriften New England Journal of Medicine.

Annons:

Resultatet redovisas i ett kortare brev i den senaste utgåvan av tidskriften. Det är kemisten David Peyton och hans kolleger vid Portland State University i USA som i laboratorieförsök har funnit en ”dold” fraktion av formaldehyd i röken från elektroniska cigaretter.

Men relevansen av fynden har ifrågasatts starkt av förespråkare av e-cigaretter.

Enligt studien kan den dolda formaldehyden uppkomma när ämnet reagerar med glycerol och propylenglykol i den rökliknande vattenånga som användaren andas in från e-cigaretten.

Formaldehyden bildar då så kallade hemiacetaler som är mer instabila molekyler och som senare kan avge formaldehyd i lungorna. Bildningen skedde dock bara när e-cigaretten var inställd på ett relativt högt volttal, 5 volt.

Under den förutsättningen kan intaget av formaldehyd därmed vara mycket större än intaget av formaldehyd från vanliga cigaretter, enligt forskarnas beräkningar. 

– Det finns flera andra cancerframkallande ämnen i vanliga cigaretter. Men våra fynd visar att ingen kan betrakta e-cigaretter som helt ofarliga. Det tar flera år förrän man ser de skadliga effekterna av rökning så det kan ta tio år innan vi har motsvarande belägg för e-cigaretter, skriver David Peyton i ett mejl till Dagens Medicin.

Med utgångspunkt i vad som tidigare är känt för cancerriskerna med formaldehyd beräknar forskarna att en långvarig användning av e-cigaretter skulle kunna höja cancerrisken med 0,4 procentenheter under en livstid. Detta under antagande att inhalering av hemiacetalformerna av formaldehyd medför samma risker som inhalering av formaldehyd i gasform.

Nyhetsbyrån AP refererar en kemist knuten till American Cancer Society som säger sig vara ”tämligen övertygad” om att ämnena som forskarna undersökte bryts ner till formaldehyd i lungorna.

Studien är intressant, tycker Martin Burman, som är utredare på Läkemedelsverket.

– Det är känt sedan tidigare det kan finnas formaldehyd i e-cigarettröken. Resultaten visar vikten av att reglera produkterna och därmed låta dem genomgå ordentliga toxikologiska tester innan de får säljas, säger han. 

Men studien har alltså fått kraftiga mothugg från förespråkare för e-cigaretter. Forskarnas metod representerar en onaturlig användning av e-cigaretter som skulle smaka illa. Det menar Gregory Conley, advokat för American Vaping Association, som uttalar sig i amerikanska medier. 

I dag klassas inte e-cigaretter som läkemedel. Läkemedelsverket har dock drivit frågan om att de borde göra det. 

Texten är uppdaterad fredag 23 januari, kl 10.50. Bland annat kommer information om att fynden bara gäller under vissa förutsättnig nu högre upp i texten. 

Relaterat material

Kommentarer

 • Marcus Fridholm 2015-09-30 11:46:35

  Låt för all del INTE läkemedelsföretagen tillverka e-vätskorna. Då kommer vi ha att välja på: någon äcklig listerin-mint, någon ännu äckligare listerin-pepparmint och troligen en vidrig vi-tror-att-parfym-smakar-tobak-men-det-smakar-använd-sportsocka. Rimligare är positiv reglering, till exempel redovisning av vissa namngivna kemikalier om de finns med i vätskan. Certifiering av vätska som ger rätt att använda en kvalitetsstämpel (tänk nyckehål/svanen/CE/VDN). Företagen som gör och säljer e-vätska idag är ofta små företag med eldsjälar som gjort sin hobby till sitt levebröd. De är intresserade av högsta möjliga kvalitet, eftersom de själva är användare. De har inte råd att ta sig igenom byråkratin, men är säkert med på alla rimliga krav som kan ställas. E-cigaretter är en njutningsprodukt och en ny produkt. Det är inte tobak, det är inte medicin, det är inte ens ett surrogat - eftersom det tar över förstaplatsen framför det som ersätts för många som testat. Då krävs att produkten hanteras med ödmjukhet och insikt, så att regleringar blir relevanta och rimliga.

 • Anders Kjellberg 2015-01-23 15:22:06

  Några funderingar och lite fakta som DM glömt/missat eller inte tycker är nödvändigt att rapportera? 1. Varför en bild på första generationens elcigaretter som inte har någonting med ovanstående studie av tredje generationens e-cigarretter att göra? 2. Varför rapporterar man överhuvud taget denna studie? Experimentet i sig är baserat på onaturliga förhållanden och slutsatserna man dragit är helt felaktiga och oansvariga ur folkhälsosynpunkt. Man översätter data från ett dåligt experiment som inte alls motsvarar naturliga förhållanden och extrapolerar denna data till cancerrisk för vanliga e-cigarettanvändare. Man kan få fram carcinogena ämnen ur vad som helst om man bränner dem men då har man ju helt missat poängen med vaporisering! Denna studie är dåligt designad, man drar helt felaktiga slutsatser och bör därför ignoreras. Däremot är det viktigt med fortsatt objektiv forskning på området som kan ligga till grund för reglering och rekommendationer för tillverkare av e-cigaretter och e-juicer. E-cigaretter är inte 100% ofarliga men rökare har rätt att få riktig information om riskerna med e-cigaretter och det vore katastrof om media hjälper till att framställa e-cigaretter som farligare än vanliga cigaretter vilket ingenting till dags dato tyder på. Några fakta: 1. Man har använt sig av en 2,1 Ohms atomizer(clearomizer) och 12W effekt vilket motsvarar 5V batterispänning, detta är en mycket hög spänning för ett lågt motstånd i clearomizern som leder till överhettning. Vid överhettning eller sk ”dry-puff” fenomen vilket beskrevs av Farsalinos et al redan 2013(2) 2. Vid överhettning kan formaldehyd bildas men i motsats till vad forskarna kallar ”hidden formaldehyde” blir detta helt uppenbart för den som vaporiserar. Formaldehyd har en mycket oangenäm smak och lukt; det smakar helt enkelt bränt redan vid mycket låga koncentrationer och de höga halter som framställts i laboratoriet tolereras inte av någon människa. När man i ovanstående försök använde 5,5 W effekt (3.3V) vilket motsvarar en ”normal” batteristyrka fick man ingen som helst utveckling av Formaldehyd! 1. Jensen RP, Luo W, Pankow JF, Strongin RM, Peyton DH. Hidden formaldehyde in e-cigarette aerosols. The New England journal of medicine. 2015 Jan 22;372(4):392-4. PubMed PMID: 25607446. 2. Farsalinos KE, Romagna G, Tsiapras D, Kyrzopoulos S, Voudris V. Evaluation of electronic cigarette use (vaping) topography and estimation of liquid consumption: implications for research protocol standards definition and for public health authorities' regulation. International journal of environmental research and public health. 2013 Jun;10(6):2500-14. PubMed PMID: 23778060. Pubmed Central PMCID: 3717749.

 • vårdcentral 2015-01-23 09:19:47

  Låt läkemedelsföretagen producera dem. Tänk hur många liv som skulle räddas varje år om de flesta övergick till e-cigg. Tänk hur mycket lidande av KOL och lungcancer som inte skulle uppstå i naturen.

 • Vårdcentral 2015-01-22 19:09:40

  tusentals liv och väldigt mycket lidande av andningsbesvär kan sannolikt undvikas om man fick de flesta rökarna att övergå till eciggaretter.

 • Mac 2015-01-22 17:43:35

  Låter som vetenskapare och media blivit lika lättlurade som med Stanton Glantz' "Helena Miracle". Har DM inte ens kollat vilka två advokater ligger bakom? http://fergusmason.com/?p=354

 • Mikael R 2015-01-22 12:36:45

  Dessa "studier" säger samma sak varje gång. Starka påstående med väldigt lite kött på bena. Stor skillnad mellan ecigg och en vaporizer. Jag skulle aldrig använda en billig ecigg från Kina som laddas med vätska i några plastampuller. Inte det blekaste vad som är i den. Jag blandar min egen vätska och använder mestadels VG - Vegetabilisk Glycerin och en mindre del PG - Propylenglykol. Propylenglykol används bl a i rökmaskiner, snus och luftfuktare. Så akta dig för gudsskull att gå på disko där det är en upphettning av i princip ren propylenglykol i en volt styrka garanterad över 5.0 volt... Om ni nu ska fortsätta att publicera dessa "studier" kom gärna med lite mer kött på bena. Detta känns bara som att ni agerar marionett dockor för tobaksbolagen.

 • Ola Forslin 2015-01-22 12:17:31

  Precis som test rökning maskiner var fel om "låg tjärhalt" årtionden sedan eftersom de inte likna mänsklig röka, är undersökningens resultat felaktiga eftersom deras Vaping maskin inte likna mänsklig Vaping. Genom att ställa sin maskin för att upprepade gånger ta tre till fyra puffar på 5,0 volt överhettar forskarna förångaren. Vapers kallar detta "torra puffa eller dry hits" och gör det inte på grund av den mycket hårda och hemska smak som uppstår. Det finns inga vetenskapliga belägg för att e-cigs ökar risken för cancer eller någon annan sjukdom. Fortsätt gärna forskningen men gör det då på rätt sätt.

 • Nalle 2015-01-22 12:08:58

  Intressant kommentar om rapporten från doktor Konstantinos Farsalinos, en av de ledande forskarna på området: http://ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/2015/191-form-nejm "The story published in New England Journal of Medicine is similar to finding carcinogens in an overcooked piece of meat that none can ever eat. Of course the findings are true, but none will be exposed to the levels found."

 • Vårdcentral 2015-01-22 11:00:00

  Ecigaretten ersätter ju vanliga cigaretter. Skulle nog vilja påstå att exakt varje bloss från en vanlig ciggarett är farligare än från en e cigarett. Det innebär att slutsatsen ur medicins synvinkel blir att det ska föredras.

 • Agneta Berglöw 2015-01-22 09:43:03

  Tänk om Sverige hade lika initiativrika politiker som Irland Finland och Australien att genom föra förbud var man får röka o angående detta missbruk av.E-cigaretten som uppfanns i Kina i början av 2000-talet och via internet har man ingen kontroll över vad e-cigg innehåller.Nikotin förstås o en herrans massa andra farliga ämnen som när man drar ner dem i lungorna spelar rysk roulett med sin hälsa. Ser fram mot Tobacco Engame 2025 i Sverige

 • Janne 2015-01-22 09:03:33

  Att de orkar... Kolla http://vaping.info/news/2015/new-e-cig-study-hypes-formaldehyde-fears-based-faulty-experiments Börjar fundera på om det är kartellen bakom tobaksbolagen som sprider detta ang att det är farligt med e-cigg.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier