Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bilden på de misstänkta. 

Bilden på de misstänkta.  Bild: Thinkstock

Många fall av papegojsjuka

Ovanligt många fall av papegojsjuka har upptäckts i Västsverige i vinter. På några veckor har fem personer fått svår lunginflammation sedan de haft nära kontakt med fåglar.

– Det är anmärkningsvärt, säger läkaren Leif Dotevall.

Annons:

De fem fallen kommer från olika orter i Göteborgsområdet och Södra Älvsborg. Troligen har personerna smittats när de rengjort fågelbord eller på andra sätt haft nära kontakt med fåglar.

– Det brukar inte vara mer än ett tiotal fall i hela landet på ett helt år. Så fem fall inom några veckor är mycket mer än det borde vara, säger Leif Dotevall, som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Vi vet inte vad det beror på, men troligen är det just nu fler fåglar som bär på smittan än vanligt.

Han uppmanar därför allmänheten till extra försiktighet, oavsett hur ofarliga småfåglarna som besöker fågelborden tycks vara.

– Det är en välkänd smittväg att inandas intorkat damm från fågelavföring, både från vilda fåglar och från tama fåglar, säger han.

– Man sopar eller borstar och det yr upp damm. Det är absolut fel. Man ska rengöra med såpvatten, och om man till exempel tar bort ett fågelbo måste man ha andningsskydd på sig. Och tvätta händerna noga efteråt.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler