Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Nya läkemedel mot fetma välkomnas

Snart finns två nya läkemedel mot fetma. Läkaren Stephan Rössner anser att det är en ljusning inom ett område där det i dag är brist på alternativ.

Annons:
Stephan Rössner.

I går rapporterade Dagens Medicin att den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har gett grönt ljus för att läkemedlet Saxenda ska godkännas för behandling av övervikt och fetma. Sedan tidigare används samma aktiva substans, liraglutid, för behandling av diabetes typ 2.

– Det är mycket bra att vi nu får ett nytt läkemedel som kan användas av patienter med övervikt eller fetma, säger Stephan Rössner, professor emeritus som under många år var chef för överviktseneheten på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Läkemedlet tas som injektion en gång om dagen. Stephan Rössner tror inte att det innebär något problem att patienten måste spruta in läkemedlet själv.

– Det är inget hinder längre och det beror främst på att industrin har utvecklat bättre hjälpmedel och bättre injektionstekniker.

I dag är det enda läkemedlet mot fetma som finns godkänt i Sverige orlistat som finns i preparaten Xenical och Alli. Men före jul gav EMA också klartecken för ett annat nytt fetmaläkemedel. Mysimba innehåller de aktiva substanserna bupropion och naltrexon som också de redan används för behandling av andra tillstånd. Det innebär att det snart finns tre olika läkemedelsalternativ för behandling av fetma i Sverige.

Tidigare har godkända läkemedel mot fetma dragits in då de inte har ansetts tillräckligt säkra. Stephan Rössner ser nu en ljusning.

– De läkemedelssubstanser som nu godkänns är väl prövade och utvärderade för andra tillstånd eller sjukdomar. I USA blev nyligen ytterligare ett läkemedel, Qsiva, godkänt som också det är en kombination av läkemedel som redan används. Det preparatet har fått nobben i Europa, men i USA har de väldigt rigorösa godkännandeprocedurer så man skulle kunna tänka sig att det borde kunna användas också här så småningom.

Innan de två nya preparaten kan börja säljas i Sverige och de andra medlemsländerna i EU måste de formellt godkännas av EU-kommissionen.

Relaterat material
Diabetesläkemedel godkänns även för bantare
Tumme upp för nytt bantningsläkemedel

Kommentarer