Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Antibiotika används allt mindre

KORRIGERAD. Patienter hämtade ut färre recept med antibiotika 2014 än 2013, visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

Annons:

Förra året hämtades 328 recept med antibiotika per 1 000 invånare ut. Det ska jämföras med 343 år 2013.

Trenden med allt mindre användning av antibiotika har pågått i flera år.

– Sedan 1990-talet har försäljningen gått ner med mer än 40 procent, säger Jenny Hellman, apotekare på Folkhälsomyndigheten, till Dagens Medicin.

Räcker det?

– Man kan konstatera att det finns stora skillnader i landet och det tyder på att det finns fortsatt potential att minska mer.

Kan det finnas en risk att man går för långt, att personer som behöver antibiotika inte får det?

– Det är viktigt att hela tiden hålla koll på att komplikationer och allvarliga infektioner inte ökar och vi ser ingen sådan trend. Vanliga enkla luftvägsinfektioner behöver inte behandlas med antibiotika och många förkylningar orsakas av virus och då hjälper det inte alls med antibiotika. Det är den onödiga användningen vi vill undvika.

Användningen av antibiotika inom slutenvården ligger på samma nivå i år som 2013. Jenny Hellman säger att man där ser en positiv trend att mer smalt verkande antibiotika används i stället för bredspektrumsantibiotika.

Korrigering: Tidigare stod det i ingressen att läkare skriver ut allt mindre antibiotika. Det är ändrat till att patienter hämtade ut färre recept med antibiotika.

Relaterat material
Förskrivning av antibiotika har minskat

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler