Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

1177 Vårdguiden dumpar tv-programmet ”Malou efter tio”

Vi är måna om vår trovärdighet, uppger den landstingsdrivna sajten och säger upp annonssamarbetet.

Annons:

TV4-programmet ”Malou efter tio”, med journalisten Malou von Sivers som programledare, har väckt en hel del uppmärksamhet. I måndags blandade exempelvis forskaren Fredrik Bäckhed en bajscocktail som i programmet påstods kunna behandla autism. (Senare i veckan kom det fram att det av hygienska skäl i själva verket var chokladpudding som hällts ner i mixern i tv-studion). I tidigare program har en kinesiolog visat en snudd på omedelbart muskelförsvagande effekt av att äta en vetefralla.

En av programmets sponsorer är den landstingsdrivna informationssajten 1177 Vårdguiden. Det har fått Dagens Medicins bloggare Mats Reimer att reagera och ifrågasätta lämpligheten i att sajten syns i ett sammanhang som presenterar kontroversiella medicinska teorier.

När Dagens Medicin kontaktar 1177 Vårdguiden för att få svar på frågan om varför man valt att sponsra ”Malou efter tio” är det först svårt att få tag på någon som vill uttala sig. Efter några timmar kommer det dock ett mejl där Maria Bång, PR- och pressansvarig för 1177 Vårdguiden, skriver att tanken med att köpa annonser i programmet var en del i sajtens arbete att nå ut med information om den nya patientlagen.

”Vår bedömning var att målgruppen som nås via tv-programmet stämmer väl överens med den målgrupp som kan ha särskilt stor nytta av information om de möjligheter som den nya lagen ger. Som den här annonseringen framställs, kan det tolkas som att 1177 Vårdguiden står bakom eller påverkar innehållet i programmet – vilket vi naturligtvis inte gör.

Att medverka i den här typen av annonsering var en felbedömning från vår sida och vi väljer därför att avbryta den. 1177 Vårdguiden står för hög trovärdighet och allt medicinskt innehåll på webbplatsen kvalitetssäkras av experter från vården och bygger på evidens och beprövad erfarenhet. Vi är måna om vår trovärdighet och vill undvika missförstånd.”

Kommentarer

 • XP 2015-02-09 15:54:07

  Rätt så. Vårdfrågor måste hålla borta alla inslag av knäppgökar

 • Marina 2015-02-07 13:57:49

  Haha klart det var chokladpudding! De rynkade inte ens på näsan... Min tanke var av hygeiniska skäl - var det verkligen tillåtet att sprida ''skit'' så där hur som helst. Knasig värld!

 • Jan Kivisaar 2015-02-06 22:00:54

  Framtidsfrågor? Det kan inte vara hennes bord, hon som mest har upplevt gångna liv.

 • Patrik 2015-02-06 13:29:02

  Med tanke på att TV4 Nyhetsmorgon utsågs till årets förvillare 2014 är beslutet minst sagt välkommet. TV4-gruppen är och förblir de som inom etermedia för ut mest pseudovetenskap.

 • Ruben Papadopoulos 2015-02-06 13:25:38

  Tom: Vad är det för minister?

 • Johanna 2015-02-06 11:29:15

  Nu var forskaren som medverkade i programmet förvisso väldigt tydlig med att det i n t e finns belägg för att kunna bota diabetes, autism etc med detta utan att en extremt liten studie gett lovande resultat kring något helt annat. Det var ett informativt inslag.

 • Tom 2015-02-06 10:47:43

  Var inte detta lite förhastat? New Age är här för att stanna. Vi har t o m en minister för strategiska frågor som minns sina tidigare liv och sysslat med kristallterapi för empowerment mot arbetslöshet. Varför skulle inte sjuka få rådet att dricka en bajscocktail...?

 • A 2015-02-06 10:08:41

  ÄNTLIGEN!!!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier