Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Pia Bispo

Gastric bypass var bäst kirurgimetod vid extrem fetma

Visserligen gav operationsmetoden duodenal switch störst viktminskning hos patienter med svår fetma, men gastric bypass var betydligt säkrare, enligt en ny svensknorsk studie i Jama Surgery. 

Annons:
En patient opereras med gastric bypass.
Bild: Pia Bispo

– Hittills har det inte funnits någon konsensus om vilken kirurgisk procedur som ska rekommenderas för patienter som har BMI över 50 och som lider av extrem fetma, men vår långtidsuppföljning visar att duodenal switch bör användas med försiktighet.

Det säger säger kirurgen Torsten Olbers i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Han och hans kollegor lottade 60 patienter med en snittvikt på 160 kilo till att bli opererade med endera metoden.

Efter fem år hade de patienter som fått duodenal switch gått ner i genomsnitt 66 kilo, vilket var 25 kilo mer jämfört med patienter i andra gruppen. De hade också fått tydligare förbättring när det gäller både blodfetter och blodsocker.

Men patienterna som fått duodenal switch drabbades också av fler ogynnsamma effekter. De behövde i större utsträckning läggas in på sjukhus på grund av näringsbrist. Större andel, 45 procent jämfört med 10 procent, behövde också opereras om av orsaker relaterade till fetmaoperationen.

Förbättringar när det gällde typ 2-diabetes, riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom och upplevd livskvalitet var likvärdiga i de två grupperna.

Studien är utförd i samarbete mellan forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och universitetssjukhuset i Oslo.

Gastric bypass är den vanligaste tekniken för fetmaoperation i Sverige. Den innebär att magsäcken kopplas bort och att maten i praktiken passerar direkt från matstrupen till tunntarmen. Operationen anses bland annat ändra signaler som styr hunger och mättnad.

Vid duodenal switch opereras en stor del av magsäcken bort och två separata kanaler skapas av tunntarmen. Kroppen får därmed mycket kortare tid på att sig att ta upp näring ur maten. 

Läs hela originalartikeln

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler