Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Paracetamol ger dålig smärtlindring

Paracetamol verkar inte hjälpa mot ryggont och har bara har marginell effekt på artrossmärta. Det visar en ny australiensisk genomgång publicerad i British Medical Journal.

Annons:

Flera tidigare studier har ifrågasatt den smärtstillande effekten av paracetamol till exempel vid akut ryggskott. Nu kommer en ny meta-analys av flera studier som pekar på att paracetamol inte är bättre än placebo vad gäller att minska smärtan eller öka livskvaliteten hos personer med ländryggssmärta. För artrossmärta i höfter och knän var den smärtstillande effekten av paracetamol visserligen statistiskt signifikant men inte kliniskt relevant, enligt forskarna. Dessutom hade patienter som tog paracetamol fyra gånger högre risk att få onormala leverfunktionsvärden.

Studien är en meta-analys av 13 randomiserade studier där patienter behandlades i upp till sex månader.

I en ledarkommentar till artikeln skriver två engelska experter att resultaten återigen öppnar debatten om paracetamols smärtlindrande effekt. Experterna betonar att det är viktigt att stödja icke-farmakologisk lindring för dessa smärtpatienter såsom motion, viktnedgång och psykosocialt stöd. Annars riskerar användningen av opioider att öka, vilket i sin tur skulle leda till andra problem, enligt experterna.

Hela studien kan du läsa här:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler