Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Malmöläkare ser problem med taligenkänning

De skånska läkarnas arbetsmiljö kan försämras av det nya taligenkänningssystemet, anser facket. Men de är inte emot införandet i sig.

Annons:

Bild: Thinkstock

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om att Region Skåne planerar att införa ett taligenkänningssystem där journalen skrivs samtidigt som den dikteras.

Införandet verkar inte vara helt okontroversiellt och inför Läkarförbundets fullmäktige har Malmö läkareförening skrivit en motion med titeln ”Om förväntade arbetsmiljöproblem vid införande av taligenkänningssystem”.

I motionen skriver föreningen att införandet sker parallellt med en minskning av läkarnas administrativa kringresurser.

”Det uppfattas som smygreformer som kommer att öka läkarnas administrativa arbete kring patienten ytterligare.”

Föreningen befarar också att systemet kommer att medföra stress, minskat patientfokus och det faktum att patienter även kommer att kunna läsa ”okorrigerad text” via nätet kan ge ett oseriöst och amatörmässigt intryck.

Föreningen anser att läkarsekreterare är en bättre lösning då de kan korrigera språkliga missar och dessutom öka patientsäkerheten genom att identifiera luckor i journalen som exempelvis saknade remissvar och labbanalyser.

Trots kritiken yrkar inte föreningen på att förbundet ska ta ställning mot det nya systemet. I motionen yrkas i stället på att Läkarförbundet ska verka mot en neddragning av läkarnas kringresurser samt att förbundet ska verka för att arbetsmiljön inte ska försämras i samband med nya it-lösningar.

Relaterat material
Skåne inför taligenkänning i journalen

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler