Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Trombektomi triumferar i ytterligare två studier

Tidigare i år har det publicerats tre randomiserade studier som visat en klar fördel av att mekanisk avlägsna blodproppar i hjärnan hos vissa patienter med stroke. Nu kommer ytterligare två studier med liknande resultat. 

Annons:

Det handlar bland annat om en internationell studie som hann inkludera 196 patienter innan den avbröts tack vare överlägsen effekt i interventionsgruppen. 60 procent bland dem som hade fått trombektomi kunde klara sig själva efter 90 dagar, jämfört med 35 procent i kontrollgruppen, som enbart fick medicinsk behandling i form av trombolys.

Den andra studien är utförd i Katalonien i Spanien och även den fick avbrytas sedan den goda effekten av trombektomi blivit uppenbar i andra studier. 44 procent av patienterna som fått trombektomi kunde klara sig själva efter 90 dagar, jämfört med 28 procent i kontrollgruppen.

Risken för blödningar var inte förhöjd bland dem som fått trombektomi i någon av de två studierna.

Båda undersökningarna inkluderade patienter som fått stora proppar i den främre cirkulationen. Hos patienter som lottades till trombektomi användes en så kallad stentretriever, där blodproppen i hjärnan avlägsnas med hjälp av ett litet nät som förs upp i det drabbade kärlet.

 

Läs abstract till studierna:

Jeffrey Saver med flera. Stent-Retriever Thrombectomy after Intravenous t-PA vs. t-PA Alone in Stroke. New England Journal of Medicine, publicerad online den 17 april 2015. DOI:10.1056/NEJMoa1415061 

Tudor Jovi med flera. Thrombectomy within 8 Hours after Symptom Onset in Ischemic Stroke. New England Journal of Medicine, publicerad online den 17 april 2015.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler