Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Hässleholmsförsöket är ”väldigt etiskt tvivelaktigt”

Ordföranden i Läkaresällskapets etikdelegation är kritisk till Hässleholmsförsöket. Men poängterar samtidigt att det är naivt att helt utesluta att patienter i vissa fall simulerar. 

Annons:
Ingemar Engström, ordförande i Svenska Läkaresällskapets etikdelegation.
Bild: Maria Bergman

– Utgångspunkten för en läkare är tillit till patienten. Sedan får man inte vara hur naiv som helst utan man måste också vara klar över att det alltid finns människor som utnyttjar systemet, det ingår i professionen att beakta det också, säger Ingemar Engström, ordförande i Svenska Läkaresällskapets etikdelegation, till Dagens Medicin.

Han har läst Sydsvenskan-HD:s rapportering om det så kallade Hässleholmsförsöket och understryker att det som framgår är svårvärderat då det förekommer motsägande versioner.

– Men det verkar som att man har satt i system att skriva in patienter i 27 timmar utan att informera om att man är observerad under hela tiden och det tycker jag är väldigt etiskt tvivelaktigt. Det måste man vara fullt medveten om, säger Ingemar Engström.

Han säger att han tycker väldigt illa om att folk har andra syften än vad de uppger och poängterar att upplägget i Hässleholmsförsöket aldrig skulle godkännas om det hade rört sig om forskning.

Och, sammanfattar Ingemar Engström:

– Man bör väl inte försöka avslöja någon som luras genom att själv luras.

Relaterat material
Vårdprojekt ska avslöja simulanter

Kommentarer

 • Je Suis Kaj humaniste 2015-05-07 00:17:57

  "Hässleholms sjukhus är ett närsjukhus som erbjuder dig som patient hälso- och sjukvård av toppkvalitet" Oavsett partifärg, ingen aning vem som styr Hässleholm, men lika korkat oavsett. Börja jaga arbetsmiljöbovar som förpestar arbetsmiljö och hotar folkhälsan! Lotten Loberg är en kvinna i min smak: http://www.arbetarskydd.se/nyheter/olyckor/dodsolyckor/article3905642.ece

 • svar på tal 2015-05-06 16:47:08

  @Swanstein, föreslår att du läser Norra Skåne där verksamhetschefen ger sin synpunkt på situationen. Förresten, varför är du inte förvånad att det ägde rum i Hässleholm?

 • Ulf Swanstein 2015-05-05 11:41:32

  Inte bara oetiskt utan skamligt. Sorgligt att Region Skåne lånar sig till denna nivå av "diagnostik". Att det äger rum på Hässleholms Sjukhus förvånar inte......

 • Je Suis Kaj Humaniste 2015-05-04 23:49:42

  Svensk elitism den ofelbara människan-banne den den som blir långvarigt sjuk eller skadar sig på jobbet! Från år politiska misslyckanden dysfunktionell, inbyggda systemfel utöver ekonomisk dubbelbestraffningar halta och lytta i sjuk och arbetsskadeförsäkring och brist politisk styrning hårda nypor FK fortsätter hetsjakt. Hässleholmsförsök och deportering under TVÅNG (annars inga pengar) ger bismak, så vad blir nästa arbetsläger? Inte nog att fråntas människovärde, leva ekonomisk misär och skulder 100.000 tals kronor under sjukdom/arbetsskada. Ja t.o.m. Vårdförbundet går under senare år motsvarande elitiska anda exkluderar mest utsatta medlemmarna halta och lytta, trots alarmerande ohälsotal bland kvinnor från psykisk ohälsa. Vad ska detta sluta? Statsföranledda självmord redan realitet under 8 år borgerligt styre. Det är synd om människorna som Strindberg sade. Vem orkar längre bry sig om svensk exkuldering perfektionism och klassamhället? För inte ens vårdpersonal går tryggad längre hetsjakt. Men för egen del är nu frågan högaktuell om Sverige´s LAGBROTT dvs. ILO konvention 121 som skulle tryggat vårdpersonal smittade hepatit C från den hetsjakt som pågått under många år. Blir en dyr nota för svenska skattebetalare och inte bara från mitt lidande! Önskar Hässleholmförsök lycka till, kanske finns några sjuksköterskor att deportera!

 • Leg läk Skåne 2015-05-04 18:39:21

  Jag ställer mig positiv till att det kontrolleras att våra gemensamma skattepengar går till människor som faktiskt inte har arbetsförmåga. Det sjukskrivs för mycket som det är idag. Men så har jag en mesig kår som inte vågar säga det uppenbara när simulanter och arbetsskygga vill semestra på vår allas bekostnad. ..

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier