Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

B-vitamin verkar minska risken för återfall i hudcancer

Nu kommer resultat som tyder på att en enkel metod för att förebygga återfall i hudcancer som inte är melanom, skulle kunna vara att äta B-vitaminen nikotinamid.

Annons:
Diona Damian, professor i dermatologi vid Sydney university i Australien.
Bild: Sydney University

Trots intensiva kampanjer för att minska solexponeringen ökar antalet fall av hudcancer i världen. Men nu verkar forskare ha hittat ett enkelt sätt att förebygga åtminstone en del av dessa cancerfall. En tablett B-vitamin två gånger om dagen reducerade återfallen i så kallad icke-melanom hudcancer med 23 procent, enligt en ny australiensisk studie. Icke-melanom hudcancer omfattar alla hudcancerformer som inte är melanom. Forskarna såg inga biverkningar av vitaminintaget men däremot försvann den skyddande effekten när patienterna slutade att ta vitaminet.

– Det här ger en möjlighet för hudcancerprevention som direkt skulle kunna överföras till kliniken, säger Diona Damian, professor i dermatologi vid University of Sidney, i en presskonferens från mötet.

I studien fick 386 patienter som tidigare hade haft minst två basaliom eller skivepiteltumörer, antingen ta B-vitamin i form av nikotinamid två gånger om dagen, eller placebo i 12 månader.

Icke-melanom hudcancer uppkommer nästan alltid på solbestrålade hudområden och UV-strålning är den största riskfaktorn för dessa typer av cancer. Basaliom bildar inte metastaser men skivepitelcancer kan sprida sig i kroppen, vilket dock är ovanligt. Behandlingen av dessa cancertyper är vanligtvis kirurgi eller strålning.

I ett pressmeddelande från mötet säger Asco-ordföranden Peter Paul Yu att studien visar på ett anmärkningsvärt enkelt och billigt sätt att undvika upprepat insjuknande i en av de vanligaste formerna av hudcancer, och att varje möjlighet att förebygga cancer är välkommen.

I Sverige drabbas varje år runt 40 000 personer av icke-melanom hudcancer, varav basaliom är den absolut vanligaste. I Australien, där studien gjordes, drabbas mer än hälften av befolkningen av denna form av cancer någon gång under sitt liv.

Här kan du läsa abstract till studien:

Andrew James Martin med flera. Oral nicotinamide to reduce actinic cancer: A phase 3 double-blind randomized controlled trial. Journal of Clinical Oncology 33, 2015 (suppl; abstr 9000).

Kommentarer

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!