Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Dorte Kjeldmand, Göran Runesson och Karin Wihlborg vid Nässjö utbildningscentrum tog emot priset.

Dorte Kjeldmand, Göran Runesson och Karin Wihlborg vid Nässjö utbildningscentrum tog emot priset. Bild: Pax Engström

Här blir utländska läkare smålänningar

Med ett nytt utbildningscentrum i Nässjö lägger Region Jönköpings läns primärvård vägen tillrätta för utländska och utlandsutbildade läkare som vill arbeta i Småland. Resultatet: ett inflöde av cirka fem nya läkare per termin.

Annons:

– Idén kom från en arbetsgrupp, inom primärvården, som såg att om vi fortsatte på samma spår skulle vi få mer och mer hyrläkare och allt färre fasta distriktsläkare, särskilt på de mindre orterna. Vi skulle då inte heller kunna rekrytera utländska läkare för vi skulle inte ha någon som kunde handleda dem, berättar Göran Runesson, verksamhetschef för Nässjö utbildningscentrum, vid Nässjö vårdcentral.

Sex läkare per termin antas till programmet, som startade våren 2013. Det inleds med fem månaders arbete under intensiv handledning. Med en individuell studieplan går varje läkare sedan vidare mot ytterligare cirka ett och ett halvt års utbildning för att nå en nivå som i alla avseenden svarar mot svenskutbildade kollegors – samtidigt som de arbetar vid sina vårdcentraler.

– Vi ser att de som först utbildades nu tar ett stort ansvar på sina vårdcentraler, säger Göran Runesson.

Det är enskilda vårdcentraler inom regionens primärvårdsorganisation Bra liv som anställer läkarna, men utbildningscentrumet samordnar introduktionen, handledningen, kompetensvärderingen och uppföljningen. Erfarna distriktsläkare agerar lärare. Handledning erbjuds på distans om ”hemvårdcentralen” saknar egen resurs. En särskild del hjälper till att hitta kandidater, pröva meriter och bistå i intervjuerna.

De flesta läkarna kommer från Europa, många från östra halvan.

– Den största upplevelsen är mötet med alla de här personerna som bryter upp från sina länder för att komma hit – att se det engagemang de lägger ner för att lyckas, säger Göran Runesson.

Relaterat material
Nyskapande demensvård tog hem priset
Hon ger patienter med RA sexlivet åter

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler