Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Skada ökade risk för reumatisk sjukdom

Patienter med psoriasis som skadat leder eller ben löper kraftigt ökad risk att drabbas av psoriasisartrit, enligt en stor studie som presenteras på Eular.

Annons:
Thorvardur Love, läkare vid Landspitali University Hospital på Island.
Bild: Samuel Lagercrantz

Cirka 30 procent av alla personer med psoriasis drabbas också av psoriasisartrit. En grupp med isländska och amerikanska forskare har undersökt om fysiskt trauma ökar risken för psoriasisartrit i patientgruppen.

– I retrospektiva mindre studier har man sett ett sådant samband. Vi bestämde oss för att undersöka det storskaligt, säger Thorvardur Love, läkare vid Landspitali University Hospital på Island och en av forskarna bakom studien, till Dagens Medicin.

Forskarna jämförde uppgifter från en stor databas om mer än 15 000 patienter med psoriasis som hade råkat ut för fysiskt trauma och jämförde det med data om 55 000 kontrollpersoner.   

Enligt resultaten var det 30 procent högre risk för att drabbas av psoriasisartrit bland dem med psoriasis som hade haft trauma jämfört med dem som inte hade det. Bland personer som hade haft trauma mot leder eller ben var risken 50 respektive 46 procent förhöjd. Däremot sågs ingen signifikant riskökning alls band dem som hade haft nerv- eller hudtrauma.

Patienter som inte hade psoriasis hade heller ingen ökad risk att drabbas av psoriasisartrit om de skadade sig.

Sedan tidigare har ett antal faktorer som ökar risken för psoriasisartrit identifierats. Thorvardur Love framhåller att det är särskilt intressant att kunna identifiera riskfaktorer bland dem med psoriasis eftersom det är så vanligt att just de patienterna drabbas av den reumatiska sjukdomen. Han efterlyser därför fler liknande studier.

 

Läs abstract:

Thorvardur Love med flera. Physical trauma is associated with the onset of psoriatic arthritis among psoriasis patients.

Kommentarer