Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Omdiskuterat cancerläkemedel subventioneras

Nu ska även läkemedlet Xtandi mot prostatacancer subventioneras.

Annons:
Astellas Pharma

I slutet av förra månaden blev det klart att Zytiga mot prostatacancer kommer att ingå i läkemedelsförmånen. Nu meddelar TLV att också Xtandi (enzalutamid), ett annat liknande hormonläkemedel mot metastaserande prostatacancer, ska ingå i förmånen.

Tidigare har de två preparaten inte tagits in i läkemedelsförmånen för att de har bedömts vara för dyra. TLV:s beslut kommer efter att företagen har sänkt sina priser.

– Priskonkurrensen mellan läkemedlen har lett till att fler kommer att kunna få dessa läkemedel som både kan förlänga livet och fördröja att sjukdomen förvärras, säger Jonathan Lind Martinsson enhetschef på TLV i ett pressmeddelande.

Behandling med Xtandi kostar 27 300 kronor i månaden. För Zytiga är kostnaden 26 600 kronor i månaden. Men trots det högre priset för Xtandi bedömer TLV inte att det ena alternativet kommer att ha högre total kostnad än det andra då det behövs färre besök i vården med Xtandi.

Beslutet innebär att patienter kommer att kunna få Xtandi subventionerat även om de inte har fått tidigare cellgiftsbehandling. Tidigare har patienter som har prövat behandling med cytostatika kunnat få läkemedlet på klinik.

Relaterat material

Kommentarer