Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

"Det går för långsamt"

Kompetensförsörjningen, e-hälsarbetet och psykiatrin. Det är de tre viktigaste områdena att ta itu med under de kommande tre åren menar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Annons:

– Här har staten en strategisk uppgift att gå in och engagera sig. Vi kan naturligtvis inte göra allt, ta kompetensförsörjningen som exempel. Det är självklart landsting och vårdgivare som är arbetsgivare, men staten har ett visst ansvar för utbildningarna och borde också ha det för att kunna ge planeringsförutsättningar, ställa bättre prognoser och samordna arbetet som sker bland vårdgivarna.

Så lät det när sjukvårdsministern diskuterade frågan om dagens sjukvård i Dagens Medicins frukost-tv direkt från Almedalen. Ett av ämnena för dagen var den nationella cancerstrategin:


– Vi är väldigt glada åt den nationella cancerstrategin, betonade Katarina Johansson, ordförande i Nätverket mot cancer. Men nu har RCC har funnits i fem år och det går alldeles för långsamt.

Hon efterfrågade en snabbare utbyggnad av de diagnostiska centren runt om i landet för snabbare vård och för att minska belastningen för primärvården.

Men Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och hälsa vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tillbakavisade kraven på diagnostiska center som en standardlösning:

– Det är bra att ni är otåliga och driver på, men det är också viktigt att vi inte fastnar i en modell. Diagnostiska center kan vara en lösning, men styrkan med RCC är att man kan pröva olika lösningar.

Vårdministern instämmer i otåligheten men är betydligt mer hoppfull:

– Nu tycker jag att vi håller på att snabba upp takten. Och det beror ju på att strukturen har satt sig, och att man kan börja belasta mer, som i fallet med de standardiserade vårdförloppen, och jag tror att det på sikt kan handla om alla typer av cancerdiagnoser.

Kommentarer