
Olle Melander, professor i internmedicin och Mattias Belting, professor i onkologi. Båda vid Lunds universitet och två av forskarna i studien. Bild: Lunds universitet

Olle Melander, professor i internmedicin och Mattias Belting, professor i onkologi. Båda vid Lunds universitet och två av forskarna i studien. Bild: Lunds universitet
Stresshormon kopplas till bröstcancer
En koppling mellan hormonet enkefalin och ökad risk för bröstcancer har nu påvisats av Lundaforskare.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Medicin!
För att läsa vidare på vår sajt, behöver du registrera dig som läsare. Därefter kan du fortsätta att, utan kostnad, ta del av Dagens Medicins journalistik på sajten.
Varför vill vi veta mer om dig? För att kunna ge dig en bättre läsupplevelse och lära oss mer om våra läsares intressen.
Har du redan registrerat dig?
Gå tillbaka till startsidan och logga in dig uppe i toppen på sidan.
Har du frågor, kontakta kundservice@bbm.bonnier.se
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin?
Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Antistresshormonet enkefalin är ett i blodet fritt cirkulerande hormonämne med smärt- och ångestdämpande egenskaper. Hormonet förstärker även immunförsvaret.
- Kopplingen till immunförsvaret får oss att tro att det även har betydelse för andra typer av cancer, säger onkologiprofessor Mattias Belting.
Den nya studien visar att det finns ett statistiskt samband mellan en låg nivå av ett antistresshormon, enkefalin, och en ökad risk för kvinnor att utveckla bröstcancer. Bland kvinnor med den lägsta nivån av enkefalin var det en tre- till femfaldigt högre risk att drabbas av bröstcancer jämfört med kvinnor med den högsta halten av hormonet.
- Det är ett av det starkaste samband man någonsin har beskrivit vad gäller nivån av en markör i blodet och framtida cancerrisk, säger Mattias Belting.
Studien visade även att kvinnor med hög självupplevd stress hade en lägre nivå av hormonet i blodet. Ärftliga faktorer kan också ligga bakom en lägre nivå av hormonet i blodet.
Tidigare har det saknats direkta biologiska förklaringsmodeller till eventuella samband mellan stress och cancerrisk.
- Tillsammans med tidigare djurstudier och vår studie på människor lägger vi faktiskt fram en möjlig förklaring ett sådant samband. Nu hoppas vi utveckla en markör utifrån det här fyndet och kunna identifiera kvinnor som har en ökad risk, där man då bör ge behandling i form av livsstilsåtgärder, säger Belting.
Djurstudier har visat att hormonet dels kan förstärka immunförsvarets aktivitet mot cancerceller och dels ha en direkt tumörhämmande effekt.
Enligt forskarna visar studien på ett statistisk samband. Det återstår att konstatera ett orsakssamband mellan en låg nivå av hormonet och en direkt effekt på tumörutveckling.
- Vi vill i framtida studier också titta på hormonets roll vid andra cancersjukdomar, säger Mattias Belting.
Undersökningen är gjord på blodprov från drygt 1 900 kvinnor i Malmö. En efterföljande kontrollstudie i en grupp på 1 500 kvinnor stärkte studiens resultat.
Här kan du läsa abstract till studien:
Kommentarer
Regler för kommentarer
Dagens Medicin vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet.
Regler för kommentarer
För Dagens Medicins kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor och skribenterna är själva ansvariga för innehållet. Vi accepterar inte personliga angrepp på enskilda individer, och inte heller nedsättande omdömen om kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Språket ska vara vårdat – inläggen får inte innehålla svordomar. Dagens Medicin förbehåller sig rätten att stryka delar av eller hela inlägg som inte uppfyller dessa regler, samt inlägg som inte tillför diskussionen något. Kommersiella budskap och spam raderas. Kommentarerna granskas flera gånger dagligen.
Om du anser att ett inlägg inte uppfyller dessa regler, anmäl kommentaren till moderator via länken "Anmäl kommentar".
Du får vara anonym, men du måste skriva en signatur.