Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Många unga som genomgått fetmakirurgi mår psykiskt dåligt två år efter operationen, visar en ny studie från Lund.

Många unga som genomgått fetmakirurgi mår psykiskt dåligt två år efter operationen, visar en ny studie från Lund. Bild: Thinkstock

En av fem unga mår fortfarande dåligt efter fetmakirurgi

De flesta ungdomar som genomgått en gastic bypassoperation mår psykiskt bättre, samtidigt som cirka 20 procent hade depressionssymtom, visar en ny studie från Lund.

Annons:

Studien är en tvåårsuppföljning av den psykiska hälsan hos ungdomar som gjort gastric bypass. Den omfattar 88 svenska ungdomar i åldern 13-18 år och de hade igenom snitt ett BMI på 45,6 innan de blev opererade.

Enligt studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Obesity, mår de flesta ungdomar påtagligt bättre två år efter genomgången gastric bypass. Det är också stor skillnad på hur vikten påverkade dem i olika situationer och många kände sig betydligt mindre begränsade två år efter operationen. Men det finns undantag.

– Vissa mådde inte bättre. Knappt 20 procent av patienterna uppgav att de fortfarande inte mådde bra efter operationen och i sina självskattningar visade de symtom på måttlig till svår depression. 13 procent visade symtom på svår depression, säger Kajsa Järvholm, forskare vid Lunds universitet och legitimerad psykolog med inriktning på barn och unga med övervikt, i ett pressmeddelande.

Kajsa Järvholm menar att det är nödvändigt att ge psykosocialt stöd till den här unga patientgruppen och fånga upp de som inte mår psykiskt bättre även om de gått ner i vikt.

– Det krävs mer åtgärder för att hitta riskgrupperna och följa dem över tid med stöd och support, säger hon i pressmeddelandet.

Studien av ungdomars psykiska hälsa ingår i en större nationell studie, AMOS, som undersöker vinster och risker med att erbjuda fetmakirurgi till ungdomar över 18 år.

Läs artikeln här

Järvholm K med flera.Two-year trends in psychological outcomes after gastric bypass in adolescents with severe obesity. International Journal of obesity 2015. Publicerad online Juli 29. DOI:10.1002/oby.21188

Kommentarer

 • Haqvin 2015-07-30 13:47:16

  GBP är i mångt och mycket kvacksalveri, eftersom det i princip alltid finns psykiska, bakomliggande omständigheter till fetma. Som så ofta inom sjukvården behandlar man ett symtom och tror sig därigenom bota.

 • Läkare NV-Skåne 2015-07-30 13:24:20

  Re: Dr.Who. I princip varje patient jag träffat i primärvården i Skåne med genomgången GBP-op har en gedigen psykjournal. Oftast personlighetsstörning. Och nej, det blir inte bättre efter operation. Vågar påstå att en majoritet av dem jag träffat har ett osunt intag av såväl alkohol som onyttiga snacks EFTER operationen. Och jag som läkare har ett helsike med 10 nya somatiska problem som inte fanns innan ingreppet...

 • Dr.Who 2015-07-30 12:23:14

  Kanske fördomsfull, men i princip varenda patient jag träffar på akuten som genomgått gastric bypass har en gedigen psykiatrijournal. Känslan säger att problemen inte har blivit mindre efter kirurgin. Är inte psykisk sjukdom kontraindiktation för ingreppet? /Dr.Who, medicinare, ej kirurg

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier