Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

Hon tar över Socialstyrelsen

Olivia Wigzell blir ny generaldirektör för Socialstyrelsen.

Annons:

Hon kommer närmast från rollen som generaldirektör på SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Men hon har en lång karriär bakom sig inom närliggande områden bland annat på socialdepartementet och hos Vårdförbundet.

Regeringen och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) har lagt fokus på Socialstyrelsens roll att leda den statliga kunskapsstyrningen. Samtidigt har regeringen letat efter en person med dokumenterat goda ledaregenskaper och god kunskap om sjukvården.

- Vi tycker att vi har funnit en utmärkt person i Olivia Wigzell. Hon har en mycket lång och innehållsrik och cv, sade Gabriel Wikström vid torsdagens pressträff där den nya generaldirektören presenterades.

Han passade också på att lovorda den avgående generaldirektören Lars-Erik Holm för hans arbete med att leda Socialstyrelsen ut ur en del av den gamla rollen, som nu ligger hos Inspektionen för vård och omsorg, och in i en ny.

Olivia Wigzell sade på presskonferensen att hon redan nu har tänkt på en del saker som hon anser är särskilt viktiga för Socialstyrelsen och räknade bland annat upp hög trovärdighet, oberoende och effektivitet.

- Jag är väldigt glad över utnämningen. Det är med stor lust och spänning som jag axlar det här arbetet. Det är också en stor ära för mig att komma till en så viktig myndighet med långa anor.

Även hennes egen familj har anor på Socialstyrelsen, där hennes mor Kerstin Wigzell tidigare varit generaldirektör.

Olivia Wigzell axlar rollen den 1 oktober.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler